Vila no assegura cap activitat ni cap feina a Naturlandia

El cònsol afirma que s’està analitzant la productivitat de l’ecoparc i que no està garantit cap lloc de treball ni cap activitat

Vila no assegura cap activitat ni cap feina a NaturlandiaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’esforç que s’està fent al comú i a Naturlandia està permetent superar el dia a dia i aconseguir reduir una mica la despesa. És la descripció que fa Josep Vila de la situació a la parròquia, “on de moment ens estem sostenint però no es descarta que s’hagi de demanar alguna cosa més als bancs”, i recorda que no és possible fer-hi cap inversió. El cònsol lauredià assenyala que l’objectiu “és que a partir del 2017 Naturlandia no ens costi ni un duro i aleshores és quan sabrem aquest punt mort”. Ressalta el mandatari que “resoldre aquest problema no es fa en dos dies, almenys nos­altres no ho sabem fer”, perquè l’ecoparc arrossega un històric de pèrdues i un dèficit milionari.

Vila exposa, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que la corporació treballa “per intentar mantenir la sostenibilitat de Naturlandia i a partir d’aquí, assegurem el lloc de treball a algú? No, ni al director ni a l’última persona. Assegurem alguna activitat? No, ni l’una ni l’altra.” I respecte al futur del parc puntualitza que “no assegurem res però intentarem mantenir les activitats que siguin productives, el màxim de personal possible i fer sostenible Naturlandia”. Alhora que hi afegeix que aquesta planificació té la finalitat de repercutir en la parròquia i per tant serà possible mantenir la plantilla i les activitats “si som capaços de fer que doni vida al poble, que és el motiu que justifica Naturlandia”.

El cònsol destaca que les decisions es basaran “en els números, que són els que ens diran què va millor i què va pitjor”, i precisa que potser hi ha alguna activitat que no li agrada “però si porta productivitat l’he de mantenir, i si una altra que m’agrada fa minvar els comptes, doncs hem de pensar què en fem”. I insisteix que la intenció és mantenir tota l’oferta del parc, “però si hi ha alguna activitat que no es pot mantenir no la mantindrem”.

Canvis a l'organigrama

Les mesures que el comú pensa implementar a Naturlandia són el resultat de l’anàlisi que s’està fent, que permetrà disposar “d’un inventari de la problemàtica, i quan tinguem la realitat del que funciona es farà un escalat i es buscaran les mesures”. Precisa el mandatari lauredià que s’analitzarà des de l’organigrama fins als sistemes d’informació, si els llocs estan adequats o si les activitats estan d’acord amb l’estratègia marcada a l’ecoparc, i s’avaluarà quin impacte pot tenir prendre determinades decisions.

El que apunta Vila ja és que “és probable que hi hagi canvis a la direcció”. No concreta si afectaran el màxim responsable: “Hi pot haver canvis però no diré el nom d’un o d’un altre, perquè no ho tenim clar i no està decidit. No diguem director sí o director no, diguem que hem de tenir l’organització adequada perquè ens doni els millors resultats per a la par­ròquia, Naturlandia i Andorra.” Assegura que les decisions arribaran “en breu, a final d’any”, i estén les actuacions a la plantilla –se superen els 100 empleats el cap de setmana–, argumentant que “vist el pes que representa al compte d’explotació la despesa de personal és probable que hi hagi alguns canvis”. I especifica que canvis “és probable que siguin reducció, potser hi ha una increment [de l’activitat al parc de la Rabassa] i no fa falta”.

El cònsol subratlla que “ens agradaria mantenir el màxim de llocs possibles, però dins de la racionalitat perquè la sostenibilitat de Naturlandia està per sobre, i després per descomptat que ve que com més persones hi puguin estar treballant millor, perquè no sobren llocs ni a Andorra ni a Sant Julià”.

Tancar ara no és viable

Vila no comparteix el posicionament d’Òscar Ribas de la necessitat de tancar el parc i assenyala que l’excap de Govern es basa en informes que posaven en dubte el funcionament de Naturlandia i les inversions fetes, “que és veritat que són dubtoses, però ja estan fetes i ara hem de mirar com ho podem arreglar i potser per l’edat hi ha una diferència d’optimisme”. Sosté que “tancar el parc seria inviable a curt termini” i sobre si es podria preveure a mitjà termini respon que “no ho sé, ni ho descartem ni no ho descartem. Escoltem i en funció dels resultats veurem què passa”, per concloure que tenen ganes de lluitar “per fer sostenible allò que difícilment ho podia ser”.

LES INVERSIONS EXTERNES SÓN L'ÚNICA SORTIDA A L'ECOPARC DE LA RABASSA

L’aposta per atreure inversions externes “és fàcil d’entendre perquè nosaltres no tenim capacitat per invertir i, per tant, l’única possibilitat d’invertir és que vingui gent i que vulgui posar el seu projecte a Naturlandia”. Són els arguments del cònsol lauredià per explicar per què es confia que així es pugui donar vida a l’ecoparc i per què s’està dissenyant un procediment per avaluar les possibles propostes que es puguin presentar. Especifica Vila que acceptar activitats externes “és molt delicat i s’han de marcar uns criteris de què vol fer, com ho vol fer, què cobrarà, com ho cobrarà, si ens va bé a nosaltres, perquè si no dóna vida al poble i cèntims a Naturlandia no la podem admetre”. L’atractiu per captar inversors “és que hi pugen 200.000 persones, no està malament”, incideix el mandatari, per afegir-hi que “hi ha algunes persones interessades però encara no n’hem rebut cap perquè s’ha d’acabar de formalitzar el procés”. I conclou que es tindrà en compte que generi negoci “i si és una competència agressiva per a activitats del parc o d’Andorra”.

tracking