Condemnen el grup Cachafeiro per les obres de davant del Punt de Trobada
La Batllia dictamina que ha de pagar a la constructora Unitas 922.670,04 euros en concepte d’obra feta i d’indemnització i retornar-li els avals
La propietària de la finca situada davant del centre comercial Punt de Trobada, a Sant Julià, ha de pagar a l’empresa contractada per fer les obres d’excavació i fonamentació de la parcel·la anomenada la Portalada, que estava destinada a acollir una nova gran superfície, 922.670,04 euros. La sentència del Tribunal de Batlles condemna Ficand, SA, societat que pertany al Grup Cachafeiro, a abonar a Treballs Públics Unitas & Armengol Montané, SAU (Unitas) 710.272,79 euros en concepte d’obra executada, als quals s’han d’afegir 212.397,25 euros més d’indemnització. A més, estableix deixar sense efecte els avals bancaris de la constructora lliurats a la propietat del terreny per un valor de 374.451,96 euros i també condemna la societat del grup Cachafeiro a pagar els costos: la sentència satisfà tots i cadascun dels apartats de la demanda presentada per l’empresa constructora a principi del 2013.
Ficand, SA va contestar a la querella amb una demanda reconvencional (sol·licita l’absolució i introdueix condicions a l’altra part) el 3 de maig del mateix any, amb el que se situava a l’altre extrem: no tan sols no volia satisfer cap quantitat per cap concepte, sinó que sol·licitava que se la rescabalés econòmicament pels danys i prejudicis que, al·legava, li havien causat els treballs “molt defectuosos” duts a terme per la constructora. I hi afegia que la impossibilitat de continuar les obres impedia l’obertura del centre comercial projectat.
Alentir i retardar els treballs
Unitas, per la seva banda, defensava que tot i complir els terminis es van començar a produir un seguit d’incompliments que dificultaven el pla de treball. Certificacions mensuals que no es revisaven correctament, que tampoc es pagaven, i sovintejaven els canvis al projecte. La conclusió dels demandants és que la propietària del terreny el que buscava era alentir i retardar l’obra a força de no donar els plànols de construcció per, a continuació, denunciar que no s’estaven fent els treballs o que s’estaven fent de forma defectuosa, per finalment demanar l’anul·lació del contracte. Tot el contrari del que deien els demandats. A mesura que avança la instrucció i coincidint amb el canvi d’advocat a la causa per part de l’empresa del grup Cachafeiro s’avenen a pagar poc més de mig milió d’euros però continuen oposant-se, entre d’altres consideracions, al retorn de les fiances bancàries. En aquests nou context, el tribunal analitza només aquestes consideracions.
La Batllia considera que no està justificat que Ficand, SA no vulgui pagar els treballs fora de pressupost, ja que un representant seu assistia a les reunions i per tant la propietat n’estava al corrent i no es va posar cap impediment. I el mateix pel que fa a la indemnització en discòrdia en prendre’s la decisió de resoldre el contracte de manera unilateral sense permetre que la constructora pugui reclamar. La sentència acaba justificant el retorn dels avals a Unitas sobre la base que no s’ha constatat cap deficiència en l’execució de les obres per part de la constructora. El pèrit judicial contradiu les conclusions del dictamen del tècnic dels demandats, que en conseqüència queda invalidat.
Tres causes pendents
L’empresa constructora encara té oberts tres plets més per obres realitzades per al grup Cachafeiro i per les quals no se li haurien satisfet els pagaments establerts. Les obres corresponents als hotel Roca de Caldes i Star (encara no ha obert) i les excavacions a la zona coneguda com Auvinyà, a Sant Julià. En total hi ha en litigi un total de més de nou milions d’euros.
UN TERRENY DESTINAT A ACOLLIR UN NOU CENTRE COMERCIAL A SANT JULIÀ
El Grup Cachafeiro va començar a habilitar el terreny de la seva propietat situat a la vorera de la carretera general 1 al costat d’un magatzem del comú conegut com la Portalada a principi del 2012, amb l’objectiu de construir un nou centre comercial a Sant Julià. Fins aquell moment la finca situada davant el Punt de Trobada havia servit de pàrquing de la gran superfície. Però el fet que el contracte de lloguer arribés al seu final i la falta de seguretat que es pogués renovar amb unes condicions que els empresaris que en aquell moment estaven al capdavant del Punt de Trobada-Leclerc trobessin acceptables va motivar que es posés en marxa el projecte per construir un espai alternatiu. El contracte d’arrendament del terreny edificat, que va vèncer aproximadament fa un any –tot i que encara el continua explotant el mateix grup–, establia un pagament anual d’uns 300.000 euros i la previsió era que augmentés de manera significativa davant l’interès d’un altre grup comercial per explotar la zona. Les obres es van anar alentint per falta de coordinació entre les parts fins aturar-se per impagaments. El cas va acabar davant la justícia, que ha fallat a favor de la constructora.