dia contra la malaltia

Salut detecta tres nous casos de VIH en un any

El ministeri té registrades 72 persones com a portadores del virus

Salut detecta tres nous casos de VIH en un any

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra va registrar tres casos nous de persones portadores del VIH el 2015 i amb això s’eleva a 72 les que estan infectades pel virus a Andorra, segons va informar ahir el ministeri de Salut amb motiu del Dia mundial contra la malaltia, que se celebra avui. Tots els casos nous es van tractar d’homes d’una mitjana d’edat de 40 anys. El factor del risc es va donar a parts iguals entre persones heterosexuals i homosexuals, i en el darrer cas no es disposava de la informació sobre la conducta.

Aquest increment coincideix amb un any abans, quan els casos nous també van ser tres. Rosa Vidal, la cap de Prevenció i Vigilància de Salut del Govern, va destacar que cada any es registren entre tres i cinc nous infectats. “És una taula plana i hem de continuar amb els esforços de prevenció perquè la gent no s’infecti”, va dir Vidal al Diari.

D’altra banda, també es van diagnosticar dos pacients més d’anys previs. Amb tot, la incidència del VIH el 2015 va ser de 3,87 casos per 100.000 habitants, una xifra que es troba per sota de la mitjana dels països veïns. Portugal és qui té una incidència major, amb un 9,5 per cada 100.000 habitants, seguit d’Espanya (7,4) i França (5,9). Vidal va valorar que aquesta situació es podria donar perquè hi ha persones que no es registren com a malaltes o per “una qüestió d’atzar”.

De les 72 dues persones, la majoria són portadores del virus, 58, mentre que vuit han desenvolupat la sida.

Homes d’entre 20 i 29 anys

La majoria de persones que pateixen aquesta malaltia al Principat són homes, 60 casos, que representen un 83,33% dels portadors del virus. Per edats, entre els 20 i 29 anys és quan es registren més infeccions, 24, seguit de les persones d’entre 30 i 39 anys (19 dels casos) i dels que van de 40 a 49 anys (18). Tot i que entre un i els dinou anys no es compta cap portador del virus, sí que hi ha un cas d’un bebè que no arriba a l’any.

Per una altra banda, la majoria de persones que són portadores d’aquest virus són les que mantenen relacions heterosexuals, (49,06%), seguit de les homosexuals (47,7%) i bisexuals (3,77%). En aquest context, Vidal va emfasitzar que “la sida mai ha estat una malaltia circumscrita al col·lectiu homosexual, és un mite que fa anys que es va trencar”.

En un altre context, la majoria de les infeccions, en un 60,9% de les ocasions, es va donar per una conducta sexual de risc, seguit pels usuaris que prenen drogues per via parenteral (14,9%). És per això que Vidal va explicar que des del ministeri de Salut enfoquen els seus esforços a fer campanyes per “donar a conèixer com es transmet aquesta malaltia i les mesures de prevenció que tenim al nostre abast”. En aquest sentit, va exposar que es realitzen tallers de sensibilització a les escoles, on se’ls relata que és un virus que es transmet a través de les relacions sexuals.

Tractament de la malaltia

Pel que fa als tractaments, principalment han estat antivirals, que és la via que van utilitzar un 66,66% de les persones.

Vidal va recordar que Andorra està capacitada per diagnosticar les infeccions de VIH i que els pacients poden seguir un tractament a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, on se’ls practica una “atenció contínua”. La directora de l’àrea de Prevenció va indicar que els “metges fan una valoració de cada cas i fan una indicació del tractament que és més adequat per a cada pacient”, va precisar. No obstant això, va assenyalar que si troben algun cas que no es pot tractar al Principat el deriven a països veïns.

A més, Vidal va posar en relleu que el tractament per combatre aquesta malaltia el cobreix en la totalitat la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

ELS CAPS OFEREIXEN ANÀLISIS GRATUÏTES DEL VIRUS

En el marc de la campanya del Dia mundial contra la sida, els centres d’atenció primària (CAP) oferiran avui gratuïtament anàlisis per detectar els possibles nous casos. A més, Vidal hi va afegir que tots els testos “seran confidencials”.

Així mateix, els CAP, les farmàcies i els punts joves de cada par­ròquia repartiran preservatius entre la població. Tot plegat, va puntualitzar Vidal, s’engloba dins d’una campanya “de prevenció i de diagnòstic precoç de la malaltia”.

Per un altre costat, el Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà a les 20.30 hores la conferència Infecció per VIH/sida: horitzó 2020, que serà a càrrec del doctor Josep M. Gatell, consultor sènior del servei de malalties infeccioses i sida de l’Hospital Clínic, catedràtic de medicina de la Universitat de Barcelona i copresident del Centre Català d’Investigació i Desenvolupament de vacunes contra la sida (Hivacat).

tracking