empresa familiar

L'EFA aposta perquè s'externalitzin serveis públics no essencials

El president de l’EFA considera que s’ha de reformar l’estructura de l’Estat per a un millor aprofitament dels recursos públics

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Josep Maria Cases, va apostar ahir, sense entrar en el fons de la qüestió”, per l’externalització de serveis públics no essencials. Ho va fer durant el discurs amb el qual es va clausurar el quinzè Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana a Soldeu. Després d’assegurar que des de l’entitat que presideix “no ens queixem de la pressió fiscal”, sinó “de la tendència a l’increment de la mateixa”, Cases va donar la fórmula de l’EFA per a un millor aprofitament dels recursos públics. “Caldria reformar l’estructura de l’Estat i adaptar-la als nous temps amb funcionaris preparats i compromesos que puguin assumir la funció pública”, va assenyalar, per afegir que “cal aplicar la tecnologia adequada i incorporar els principis de gestió com el copagament i l’externalització dels serveis no claus”.

Cases va continuar el seu discurs defensant “un marc fiscal molt tou” que “ens permet generar activitats econòmiques competitives”, i es va fixar en un sector concret: el comerç. “El diferencial de preus està en risc d’esdevenir poc decisiu”, va assegurar, per lamentar que “als nostres eixos comercials hi hagi més punts de restauració i de consum instantani i menys de comerç tradicional”. També va apostar per fer un esforç per portar a Andorra les primeres marques.

El president de l’EFA va fer les reivindicacions davant del cap de Govern, Toni Martí, a qui també va reclamar un esforç per “construir una imatge de marca de país que faci justícia a la nostra tradició, amb compromís de transparència”. Per Cases, “ara es donen circumstàncies favorables per donar aquesta visibilitat al país en l’àmbit internacional”.

Acord d’associació amb la UE

Cases també es va referir a les negociacions per a un acord d’associació amb la Unió Europea. Va reclamar que es treballi per preservar els principis de l’acord duaner, que “forma part del nostre país”, i va indicar que el conveni “hauria d’incorporar un protocol de connexió internacional dels ciutadans i residents dins i fora de l’espai Schengen”.

Al respecte, va demanar que l’aeroport d’Andorra-la Seu es converteixi en internacional amb “una companyia de capçalera que ens asseguri la connexió amb els aeroports europeus més importants en un futur immediat”. Va assegurar que no podem dependre només de les connexions per carretera i va indicar que “sobretot s’ha de millorar l’accés des de França”.

Per últim, Cases va parlar del futur de la banca com el d’un escenari sense precedents a partir de l’1 de gener. “El secret bancari s’haurà extingit i necessitem una banca compromesa i solvent”, va dir, per recordar que “l’EFA també és banca i necessitem la defensa dels nostres interessos des del més alt nivell internacional”.

MARTÍ DEMANA LA COL·LABORACIÓ EMPRESARIAL

El cap de Govern, Toni Martí, en declaracions als periodistes un cop finalitzat el Fòrum de l’EFA, va fer seves totes les reflexions del president Josep Maria Cases. “Ha estat un discurs basat en el sentit comú”, va dir Martí, que va recordar que el Govern “ha fet molta cosa”, però que “les reformes no s’acaben aquí”. Va defensar la diversificació de l’economia en què treballa l’executiu des de fa cinc anys i mig i la signatura d’un acord d’associació amb la Unió Europea defugint “del proteccionisme, del tancament, del populisme, de la por a l’altre i de la crispació permanent”. El cap de Govern va demanar la col·laboració de l’EFA per dur endavant les reformes. “Si la societat civil no ens acompanya en aquest projecte anirem molt més lents del necessari”, va dir. Respecte a l’acord d’associació, va defensar beneficis com el fet que el conveni permeti als bancs aconseguir el passaport europeu. “Sense tota la feina que han fets els bancs no el tindríem, però tampoc sense l’acord.”

ESPERANZA AGUIRRE CONSIDERA QUE MADRID TAMBÉ ÉS "UNA PARADÍS FISCAL"

“Que es diu que Andorra és un paradís fiscal? Doncs a mi m’agrada molt que es digui, perquè considero que Madrid és un paradís fiscal.” Són paraules de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, convidada estrella del quinzè Fòrum de l’EFA i preguntada pels periodistes. “Quan jo vaig ser presidenta vaig aconseguir convertir Madrid en un paradís fiscal perquè no es paga impost de patrimoni, ni de successions, ni de donacions, i l’impost de la renda és cinc punts més baix a diferència de Catalunya”, es va vanagloriar Aguir­re, que hi va afegir que “els impostos baixos signifiquen recaptació alta, creixement econòmic, prosperitat i benestar, i em sembla que són molt favorables per al desenvolupament i el creixement d’un país”.

La també expresidenta del Senat espanyol, exministra i actual portaveu del PP a l’ajuntament de Madrid ho va dir minuts abans de la conferència que va realitzar i en què va demostrar amb paraules el que també havia dit minuts abans: que era el primer cop que estava a Andorra i que només coneixia el que havia vist en les deu hores que feia que era al país. Així, la xerrada titulada La política de l’empresa familiar es va convertir en un repàs del dar­rer any polític a Espanya, en enumerar els perills per a la salut del veí del sud que per a Aguirre representen Podem, “que adopta tècniques populistes bolivarianes i que vol aconseguir el poder per imposar el règim chavista”, i els separatistes, i a dir les virtuts del PP.

L’única referència a Andorra, el fet que el Principat, “un país tan gelós de la seva independència com de la seva prosperitat, mira cap a Espanya i el que és espanyol i per això els empresaris estan interessats en el que passa a Espanya”.

L'EFA aposta perquè s'externalitzin serveis públics no essencials

L'EFA aposta perquè s'externalitzin serveis públics no essencials

tracking