salut

Govern treballa en la regulació de la donació d'òrgans al país

Des del 2011 s’han fet 46 trasplantaments de ronyó fora del país, sis dels quals de donant viu

Govern treballa en la regulació de la donació d'òrgans al país

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern treballa des de l’octubre passat en l’elaboració de la legislació que ha de regular i fer possible la donació d’òrgans al país. Després que el ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) es reunissin a l’agost amb l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida) i es comprometessin a estudiar els procediments requerits per donar òrgans al Principat, l’executiu va informar ahir que està “en el procés de desenvolupament del marc normatiu necessari per dur a terme la donació d’òrgans, teixits i cèl·lules amb les màximes garanties de qualitat i seguretat”.

En una resposta publicada al Butlletí del Consell General, el ministeri de Salut explica que l’octubre passat es va crear un equip de treball per fixar els aspectes tècnics i organitzatius per aconseguir que els residents puguin donar òrgans. Un equip en el qual hi participen, a més del SAAS, la CASS i el ministeri de Salut, representants de l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) espanyola i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat espa-nyol. A més de Catalunya i Espanya, el Govern té previst estudiar també la regulació de la donació amb França.

Acord entre països

Segons afirma el ministeri, serà l’equip de treball format “l’encarregat de dissenyar la millor estructura organitzativa per fer efectiva l’extracció d’òrgans i que haurà de materialitzar-se en un acord entre països”. El marc normatiu en el qual s’està treballant establirà les condicions d’accés a la donació, així com les normes de qualitat i seguretat que han de complir els òrgans, les cèl·lules i els teixits per tal que puguin ser utilitzats per una altra persona.

En l’escrit publicat en resposta a una pregunta formulada per la consellera liberal Carine Montaner, el ministeri dóna a conèixer que des del 2011 s’han realitzat 46 trasplantaments de ronyó, sis dels quals de donants vius i tres de donants vius preventius, és a dir abans que el pacient se sotmeti a diàlisi.

Actualment els trasplantaments s’efectuen tots fora d’Andorra, en concret a l’hospital Clínic de Barcelona, amb qui la comunicació “és fluïda i la disponibilitat sempre és total”, segons el ministeri. Tot i que l’estudi inicial es fa a Andorra, els pacients candidats a trasplantament entren a la llista d’espera del centre hospitalari de la capital catalana.

El SAAS s’ocupa d’atendre les complicacions posteriors dels donants i dels receptors mentre que la CASS cobreix, des del juliol passat, el 100% de les proves i tractaments dels pacients.

Segons detalla el Govern, si el receptor de l’òrgan no és assegurat i el donant sí, les despeses les assumeix el país del receptor. Si ambdues parts són residents andorrans, la CASS cobreix tots els estudis i exploracions, així com els trasllats, les dietes i les despeses sanitàries d’ingrés i de post-operatori. En canvi, no es cobreixen les despeses dels acom­panyants. Si el receptor és assegurat i el donant no, la CASS es fa càrrec del procés assistencial del trasplantament.

tracking