reportatge
L'oblit que no s'esborrarà
L’Alzheimer és una paraula que encara entranya un gran desconeixement social, com moltes altres patologies mentals o físiques, i sovint els que més en saben són els mateixos malalts, o les seves famílies, i la seva càrrega acaba esdevenint molt feixuga i solitària. Per això ahir a la tarda i avui l’-l’Associació Andorrana de la Malaltia d’Alzheimer (AAMA) amb motiu del Dia internacional de la discapacitat, que se celebra cada tres de desembre, va voler fer un acte d’homenatge a la lluita constant de tots els malalts i de les persones que els envolten.
Així, la seva presidenta i diferents membres de l’associació van muntar ahir una parada al passeig de l’Escale i van animar tot el públic que circulava per la zona a apropar-se i escriure un moment important de la seva vida que no volguessin oblidar. La nota quedaria gravada per sempre, primer en forma de decoració en un arbre de Nadal que havien habilitat i després, a la pàgina web de la FAAD, de manera anònima. El més curiós és que al final l’avet, més que de moments, va quedar recobert d’éssers estimats, de records de familiars, amics, o animals, tant presents com desapareguts.
“És un acte de reivindicació i també volem que les famílies amb malats d’Alzheimer ens vinguin a visitar. Demanem professionalització pel tractament dels nostres malalts. La població andorrana es mereix molts més recursos. S’ha de millorar el sistema de recollida. S’ha de crear un cens que ens permeti saber quantes persones pateixen aquesta patologia i el Govern s’ha de posar les piles”, va expressar Montserrat Valls, la presidenta d’AAMA, que hi va afegir: “lluitaré per continuar la tasca del meu pare, Pere Valls, i perquè aquesta no caigui en l’oblit”. Valls va ser president de la FAAD fins a la seva mort, el passat mes de juny.