ensenyament superior
La falta de serveis frena el creixement de l'UdA
El rector reclama la implicació del sector privat per fer una residència o tenir un parc de pisos per acollir alumnes estrangers
El rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, va explicar ahir que un dels objectius del centre pels propers anys és la seva internacionalització i que això passa per poder atraure estudiants forans que vulguin fer part dels seus estudis al Principat. Un dels principals esculls és la manca de serveis i concretament a la falta d’una residència per estudiants o de pisos de lloguer adaptats al que necessiten. Nicolau va demanar la col·laboració de la iniciativa privada per tirar-ho endavant –“som un país amb una experiència hotelera grandíssima i crec que és fàcil reconvertir espais com a residència”– i va assegurar que “la missió de l’UdA no és muntar-la perquè no som experts en aquest àmbit”.
Nicolau va admetre que es tracta d’una situació problemàtica i un neguit que ha sorgit a l’hora de fer convenis bilaterals amb universitats per intercanviar estudiants. “Sempre et demanen, com fem nosaltres, que hi hagi el suport de la universitat de destí a l’estudiant per orientar-lo a l’hora de trobar l’allotjament de la mateixa manera que per aconseguir els visats i els permisos d’immigració”, va indicar el rector, que va afegir que el que es vol és poder oferir un llistat amb residències, pisos de lloguer i aparthotels.
Nicolau va indicar que els estudiants forans que venen a cursar una carrera sencera i es passen anys al país es busquen ells l’habitatge i que aquest servei estaria dirigit als estudiants semestrals que passen poc més de quatre mesos Andorra. “Els ho has de donar molt més tancat, ja que el que vol és poder entrar de seguida en un lloc que estigui adaptat, pagar el lloguer i no haver-se de preocupar de donar d’alta els serveis”, va dir. Aquestes, va sentenciar, “són qüestions importants i indispensables per fer evolucionar la nostra universitat”.
Un 30% d’estudiants de fora
Un 30% dels 500 alumes matriculats en l’oferta de formació reglada de la UdA per aquest curs ha fet els estudis fora d’Andorra, segons les dades que el rector va presentar ahir a la comissió legislativa d’Educació. Dels que han estudiat al Principat, un terç ve del sistema andorrà, un altre terç de l’espanyol i un altre terç del francès. De la totalitat de l’alumnat, la meitat havia cursat el batxillerat i un 35% provenia de l’ensenyament professional.
En la compareixença, Nicolau va explicar que un dels altres eixos per internacionalitzar l’UdA és la utilització de l’anglès com a llengua vehicular. Va indicar que a dos anys vista el centre oferirà un semestre de cada titulació en aquest idioma. La internacionalització també es vol d’Andorra cap en fora i augmentar el 30% d’estudiants que actualment fan estades formatives de sis mesos a universitats estrangeres. És per això que s’ha tancat un acord amb la Universitat Tecnològica de Pequín per oferir vuit beques a estudiants de l’UdA.
També es vol millorar en el capítol de la recerca i per aquest motiu es crearà de cara a l’any que ve una plaça de becari doctorand per afavorir que hi hagi doctorands a dedicació plena i puguin col·laborar amb els grups d’investigació de la universitat.
Respecte del personal, l’UdA compta amb 32 persones fixes i té previst normalitzar en els propers mesos la situació de dos treballadors eventuals estructurals.
NOU POSTGRAU EN TURISME DE MUNTANYA
L’UdA oferirà el curs que ve un postgrau de Gestió en Turisme de Muntanya amb col·laboració amb la Universitat Estatal de Colorado i amb el segell de l’Organització Mundial del Turisme. Aquesta nova formació es durà a terme en anglès amb un màxim de 15 estudiants. S’espera que la majoria, entre un 80 i un 90%, vingui de fora. A la llarga, va explicar el rector Miquel Nicolau, els estudis podrien esdevenir màster d’Estat i el títol està reconegut també per la universitat d’Estats Units.
Els estudis que sí seran màster d’Estat l’any que ve seran l’actual postgrau de Gestió Cultural. Com a novetats del present curs destaca l’oferta de doble bàtxelor amb tres estudiants que volen aconseguir conjuntament els títols d’Administració d’Empreses i Informàtica i amb dos els de Dret i Administració d’Empreses. Quant al reconeixement a l’estranger de les titulacions d’Estat andorranes, Nicolau va assegurar que totes, amb més o menys facilitats, acaben sent reconegudes.