Alliberar la renda variable de BPA i Vall Banc depèn del regulador suís
Credit Suisse només tornarà els actius si l’autoritat bancària helvètica li ho demana per escrit
Swiss Financial Market Supervisory Authorithy. Aquest és el nom del regulador bancari suís que respon a les sigles Finma i que té a les seves mans el futur de la renda variable (títols i accions) que tenen bloquejada els clients de BPA i de Vall Banc. La renda variable de BPA es trobava a Credit Suisse quan va tenir lloc la intervenció del banc derivada de la nota del Tresor dels Estats Units que l’acusava de blanqueig de diner sistemàtic. La nota arriba el març del 2015 i per tant significa que en tres mesos farà dos anys que Credit Suisse manté la renda variable bloquejada. La resta de bancs que tenien actius de BPA han anat arribant a acords per a la repatriació, però Credit Suisse s’hi ha negat.
El principal problema passa perquè Suïssa, per l’efecte pèndol, s’ha convertit en la plaça financera més curosa amb els capitals. Com a referència mundial dels diners privats els helvètics van rebre amb duresa l’impacte de les mesures de transparència amb multes multimilionàries. Els Estats Units van elegir Suïssa com a avís per a navegants del món financer. Credit Suisse va haver de pagar una multa de 2.800 milions d’euros per ajudar ciutadans nord-americans a evadir impostos. I va obligar el banc a declarar-se culpable. Pels mateixos càrrecs, UBS va abonar 780 milions d’euros. Amb aquests antecedents, Credit Suisse no vol ni la més mínima sospita que pugui posar en alerta els Estats Units. Amb aquest posicionament, el banc helvètic s’ha negat a retornar els fons originaris de BPA sense l’ordre expressa del regulador suís.
Segons fonts properes a Govern, Credit Suisse no comparteix que l’afer s’hagi de resoldre entre privats. Al seu parer, BPA ha passat a ser considerat com un banc públic, a causa que l’Estat (a través de l’AREB) disposa del 100% de les accions. I amb aquest raonament entén que la negociació ha de tenir lloc en l’àmbit públic, entre els reguladors nacionals. Per tant, ha comminat les autoritats andorranes que negociïn i arribin a un acord amb el Finma. Serà el regulador helvètic qui haurà d’analitzar el cas i prendre una decisió respecte què ha de fer Credit Suisse. El plantejament és taxatiu: fins que el Finma no entregui una ordre per escrit respecte que la renda variable s’ha de retornar a Andorra no hi haurà cap moviment. Fonts properes a l’executiu van manifestar que es dona per fet que el regulador suís finalment acabarà prenent aquesta decisió i instarà Credit Suisse a enviar els diners cap a Andorra. El problema és quan. El dossier ja s’està tramitant, però tot el mecanisme del Finma per revisar el cas i prendre la decisió segurament tardarà més d’un mes. I això va més enllà del 31 de desembre i de la data d’inici de l’intercanvi d’informació.