Nou cas de blanqueig a BPA amb 23 exempleats imputats
La Batllia sospita que els treballadors van col·laborar amb una societat espanyola en l’alçament de béns
i neteja de diners
La batlle Canòlic Mingorance ha imputat a 23 antics directius i gestors de BPA per blanqueig de capitals relacionats amb l’empresa espanyola Redder, dedicada al trasllat de residus. L’empresa estava en suspensió de pagaments i hauria utilitzat Banca Privada per saltar-se el bloqueig a Espanya i poder continuar operant sense que les autoritats espanyoles se n’assabentessin. L’estructura del banc va permetre als empresaris espanyols Ángel Ceferino Cisneros, Avelino Alzina i Adolfo Arturo López, titulars o representants de Redder Management Corporation, moure els béns i capitals que havien d’haver estat utilitzats per complir amb els seus creditors. Cisneros és soci majoritari de Rec Bircual, mentre que López i Alzina són, respectivament, administrador únic i director general de Recuperació de Materials Diversos. Rec Bircual, declarada en concurs de creditors, era una filial de Recuperació de Materials Diversos, que estava també en situació concursal. Les dues són l’estructura principal del grup Redder.
Canòlic Mingorance va iniciar l’acusació contra els empresaris espanyols, i contra el gestor de BPA Francesc Xavier Domingo Roigé, el juliol del 2015. Els acusa d’un delicte major d’aixecament de béns i un delicte major de blanqueig. Ara ha decidit imputar a la resta d’antics directius i gestors que van estar implicats en aquests presumptes delictes. I els ha citat a declarar en una sèrie de rondes que aniran des del 22 de desembre fins a l’11 de gener. Els últims a declarar com a imputats seran l’exconseller delegat Joan Pau Miquel i l’exdirector adjunt Santiago de Rosselló.
Vinculats al ‘cas Gao Ping’
La instrucció del cas BPA va permetre descobrir que l’operativa per al presumpte aixecament de béns i blanqueig de Redder està relacionada amb el cas Gao Ping. Els representants de Redder van fer compensacions, amb entrega de diners en metàl·lic a Espanya, al testaferro de Gao Ping, Rafael Pallardó. Els responsables de Redder entregaven a Pallardó diners al país veí i automàticament es traspassava la mateixa xifra al compte de Pallardó a BPA. Immediatament els diners arribats al compte de Pallardó eren enviats a la Xina, als familiars de Gao Ping. Entre el juny del 2008 i el setembre del 2011 van tenir lloc dinou operacions entre els responsables de Redder i el testaferro de Gao Ping per un valor total de 3,88 milions d’euros. Les operacions van fer-se per imports diferents amb xifres que oscil·laven entre els 100.000 i els 400.000 euros.
La Batllia imputa als 23 antics directius i gestors de BPA en considerar que són col·laboradors necessaris per enganyar les autoritats espanyoles per aixecar els béns de Redder que havien d’estar bloquejats i també van ajudar en el sistema per al blanqueig dels capitals.
En l’aute del cas Redder la batlle explica que els responsables de la societat espanyola “van ocultar la real situació de les seves empreses al jutjat mercantil, operant d’esquena del procediment concursal a través de pagaments que rebien de BPA”. I continua afirmant que Redder “per poder seguir treballant a Espanya, fora de l’abast dels tribunals, van efectuar tots els seus pagaments en efectiu que obtenen, en gran part, de Pallardó gràcies a l’estructura creada a l’entitat, que els facilita les compensacions i que en aquest cas van ascendir a 3.885.000 euros”.
COMPENSACIONS A TRAVÉS DEL FAX
La documentació que es va comissar quan es va accedir als ordinadors de Banca Privada va permetre descobrir quin era el sistema que utilitzava Redder Management Corporation per poder tenir els diners a Espanya evitant el concurs de creditors. Cada cop que volien cash enviaven una autorització per fax a BPA a nom de l’empresa, titular del compte. A continuació tenia lloc la trobada en territori espa-nyol perquè Rafael Pallardó sempre estava disposat a fer aquests intercanvis a causa que la quantitat de diners a blanquejar de Gao Ping era enorme.