Cinca xifra en 500 milions els actius de BPA i VallBanc bloquejats
El ministre de Finances espera que el traspàs de la renda variable encallada a Credit Suisse es produeixi “relativament ràpid”
El volum d’actius de renda variable de Banca Privada d’Andorra (BPA) i Vall Banc bloquejats a Suïssa s’eleva als 500 milions d’euros. Ho va donar a conèixer ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, al Consell General en resposta a una bateria de preguntes formulada pel conseller del PS Pere López per conèixer l’estat dels títols i accions que estan encallats a Credit Suisse i saber quan es desbloquejaran. Tot i manifestar la impossibilitat de fer una previsió, el ministre va dir que té l’“esperança” que “serà relativament ràpid”. Segons va indicar, l’AREB es troba actualment en negociacions “per resoldre-ho al més aviat possible”, i va afirmar que té “el ferm convenciment” que el regulador està fent “tot el necessari” per desencallar el conflicte “al més aviat possible”.
Amb tot, va reconèixer que el banc suís segueix oposant-se a alliberar la renda variable –per ara “no està en disposició de poder traspassar-la”, va dir–. En aquest sentit, va assenyalar que paral·lelament a les converses directes que l’AREB manté amb l’entitat helvètica, “s’han anat buscant alternatives” com és el contacte amb Swiss Financial Market Supervisory Authority (Finma) –el regulador bancari suís–, per mirar de trobar una solució. “El primer que ha fet l’AREB és contactar amb el seu homònim a Suïssa per mirar si pot ajudar” perquè el banc “alliberi els actius i compleixi la instrucció de BPA” perquè repatriï els títols i accions. Així, va deixar clar que la decisió de traspassar els actius és únicament de Credit Suisse i que això s’ha de resoldre en el marc dels contactes entre el banc i BPA i l’AREB.
Manca d’informació
López va lamentar que set mesos després de la creació de Vall Banc i un i mig després de la creació de l’AREB encara “falta solucionar el tema de la renda variable” i va acusar el Govern d’“ocultar informació” i actuar amb “una absoluta manca de transparència” envers els ciutadans, que “mereixen explicacions”, va dir. “Han tingut aquesta informació ocultada”, va etzibar, mentre que el ministre va recalcar que qui ha hagut d’informar els afectats és l’entitat.
El titular de Finances va defensar la necessitat de gestionar el procés “amb prudència” i va destacar que el 92% dels clients de l’antiga BPA tenen accés als seus comptes i actius des de Vall Banc. El conseller liberal Carles Naudi, de la seva banda, va plantejar que potser calia “doblar els esforços per anar més enllà dels corresponsals i contactar amb les autoritats de Suïssa per desbloquejar” els actius. El ministre, però, va apel·lar a les dificultats d’incidir en un sector “tremendament regulat”.
Nova ministra
La sessió parlamentària d’ahir va viure un cara a cara entre López i el cap de Govern per l’elecció d’Eva Descarrega com a ministra de la Funció Pública. El socialdemòcrata va assenyalar que el fet de no optar per persones de “pes polític” demostra que “no hi ha voluntat” de tirar endavant les reformes que l’executiu té a les mans. Martí va replicar que el que valora és “la capacitat i la vàlua” dels membres del gabinet i va apel·lar al “compromís” de Descarrega amb el projecte de DA malgrat no militar al partit.
Ld'A I SDP CRITIQUEN QUE ES BUSQUIN ESTADISTES FORANS
Ld’A i SDP van criticar que es busquin professionals estrangers per cobrir les dues places de tècnic que hi ha al departament d’Estadística. El conseller liberal Ferran Costa va denunciar que “no s’estan fent els esforços pertinents” per buscar nacionals andorrans i ajudar els joves, i va acusar el Govern de “farcir l’administració de persones de fora”, referint-se per exemple al cap del gabinet jurídic. Víctor Naudi va titllar el procés d’“irregular i discriminatori” perquè “no es confia en els professionals del país” i Rosa Gili es va queixar de les “precàries” condicions laborals. El ministre Cinca va explicar que aquest any s’han tret dos edictes que van quedar deserts i per això van optar per contactar amb la cap del departament d’Estadística de la Universitat de Barcelona. “Hem d’anar ampliant possibilitats vista la manca de perfils a Andorra”, va esgrimir, afegint que es tracta de places d’un nivell important i molt cercades.” Davant les queixes de l’oposició, va manifestar que “tant de bo poguem cobrir les vacants amb residents i estudiants d’aquí, però mentre no en trobem no podem parar la maquinària”, i va subratllar que l’any que ve es publicaran dos edictes més per buscar gent del país.
REGULACIÓ DE LA DONACIÓ D'ÒRGANS DURANT EL 2017
El Govern està treballant en la creació d’un projecte llei per regular la donació d’òrgans al país que veurà la llum al llarg de l’any que ve. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va assenyalar que la voluntat és que el marc normatiu també contempli la cobertura del 100% de la baixa per malaltia dels donants. Segons va precisar, el ministeri valorarà amb la CASS “com garantir el perjudici econòmic mínim per al donant” i va insistir en “el compromís clar” del Govern per regular aquesta qüestió. Així mateix, va explicar que s’estan mantenint contactes amb els òrgans estrangers competents en la matèria perquè Andorra sigui territori extractor d’òrgans. Tal com va remarcar Álvarez en resposta a una pregunta formulada per la consellera liberal Carine Montaner, “el més fàcil és que l’equip extractor es desplaci fins aquí” tot i que haurà de comptar també amb la col·laboració dels professionals del país.