Consell General

Mateu crida a "mirar endavant obrint l'horitzó" per fer front a reptes futurs

Sessió tradicional del Consell de Sant Tomàs

Mateu fa una crida a "mirar endavant obrint l'horitzó" per afrontar els reptes futursFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Vicenç Mateu, ha fet una crida en el seu discurs amb motiu de la sessió tradicional de Sant Tomàs a "mirar endavant", fer-ho "obrint l'horitzó" i afrontar els reptes de futur per al país, molts dels quals, ha dit, són "complexos ja que a la dimensió local, s'hi suma una dimensió global" que no es pot ignorar. En aquest sentit, i tal com va passar aquest dimarts en el discurs del copríncep episcopal, l'afer BPA i Europa han protagonitzat aquest discurs.

Pel que fa a l'afer BPA, Mateu ha posat en relleu el "desprestigi interessat" que s'ha viscut en els darrers temps i com amb la multiplicació de la comunicació també ha "proliferat" i s'han "propagat falsedats amb tanta rapidesa que abans de ser desmentides, ja han estat assumides com a cosa certa". També s'ha referit al fet com, darrerament, s'ha notat "l'empenta i l'afany de molts andorrans i residents" per "contradir la imatge funesta que hom ha volgut projectar del país". Sembla, ha conclòs, que s'està "en vies de recuperar la dignitat i l'autoestima". Ha admès que, en aquest sentit, el "camí és llarg" i que encara hi ha "molta feina per fer". I ha recordat a les institucions que el seu deure és "dotar els ciutadans de les eines i recursos perquè aquest esperit constructiu es materialitzi en projectes i iniciatives" que serveixin per a la unió i refermin "l'orgull de ser andorrans". De cara a l'any nou, per tant, el síndic general ha apel·lat a l'esperit de servei per "complir amb les expectatives dels ciutadans" i també a la "generositat i respecte".

Mateu també ha recordat que es va començar el mandat de "manera atípica" i ha afegit (en referència a l'encaix internacional) que mentre "aquí" es decideix "si canviem o no, o si ho fem a un ritme més o menys accelerat, el món no s'atura" i aquest món, ha recordat, "no és el mateix que fa 60 anys" i als reptes locals, per tant, cal afegir ara els "globals". Ha apel·lat a "aïllar el soroll que ens impedeix avançar" i també ha recordat que la voluntat de "sumar hi és" en un moment en què s'arriba a l'equador de la legislatura.

El síndic general també s'ha referit a la feina legislativa que s'ha dut a terme al llarg d'aquest any en què s'han aprovat 21 projectes de llei i nou tractats internacionals, i en què el control parlamentari al Govern ha suposat que s'hagin dut a terme 152 preguntes. També ha fet esment de la feina que queda pendent: cinc projectes de llei i el marc pressupostari pendents de la presentació d'esmenes, i sis projectes de llei i una proposició de llei pendents de l'informe de la comissió legislativa corresponent, entre els quals, la Llei de pressupost per al 2017. Davant això, ha dit que és "evident" que caldrà habilitar dates entre períodes de sessions perquè les comissions legislatives puguin treballar, i també per poder celebrar algunes sessions extraordinàries al Consell General. A l'últim, s'ha referit a tots els actes públics que ha acollit el Consell General.

Valoracions de l'oposició

Els diferents grups parlamentaris han valorat aquest discurs i, d'aquesta manera, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha destacat que el síndic general hagi fet esment a tota la feina parlamentària ja que això evidencia, segons Baró, la "normalitat quant a l'activitat política". També ha valorat el missatge "d'optimisme" del síndic ja que malgrat estigui sent una legislatura "complicada" les coses estan funcionant "raonablement bé". Quant a les referències d'obertura al món, i per tant a la UE, Baró ha recordat que cal el consens i que espera que Liberals se sumi en aquestes negociacions amb Europa. Aquest oferiment no ha estat respost pel president del grup parlamentar liberal, Josep Pintat, que sí que ha manifestat que el síndic no s'ha referit als resultats de l'any, "passant de puntetes ja està tot dit", ha remarcat, ja que "no es tracta d'un balanç positiu". Sobre l'afer BPA ha lamentat que "no hi hagi solucions sobre la taula" i que el que cal és que es treballi. En aquest sentit, s'ha referit a la feina que han dut a terme des de les files liberals de control al Govern.

El president del grup parlamentari mixt, el conseller del PS Pere López, ha manifestat que el que l'havia "sobtat" del discurs de Mateu era que no s'hagués fet referència al debat sobre polítiques d'igualtat que es va dur a terme gràcies a la seva iniciativa i que va servir, tal com ha afegit, per demostrar que és "una fórmula vàlida" per a d'altres debats. Pel que fa al cas BPA, ha dit que "la preocupació continua" com ho demostra que els clients encara no puguin recuperar els seus estalvis. A l'últim, el president suplent del grup parlamentari mixt, el conseller d'SDP, Víctor Naudi, ha fet referència a les "falsedats" que ha esmentat Mateu i ha dit que si bé és cert que cal anar "amb compte" amb certes informacions, ja que això "no ajuda a millorar la imatge del país", no s'ha de barrejar amb la llibertat de pensament i ha remarcat que en favor de la transparència cal "contrastar i ser crítics", ja que la "crítica constructiva és necessària" i ha criticat que des de DA es tendeixi al "pensament únic". I quant a BPA, manifesta que sembla que des de la majoria es vulgui "obviar" el tema que, "malauradament", encara no està solventat.

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha dit que s'ha tractat d'un discurs "equilibrat i adient" del qual n'ha destacat l'optimisme i la visió que "encara queda feina a fer" i que, per tant "cal mirar endavant". Quant a l'afer BPA, ha reiterat que cal "deixar fer a la justícia", ja que les institucions han fet "el que havien de fer".

tracking