Salut

Rebuig general a finançar la sanitat amb la implantació de nous impostos

Partits i agents socials s’oposen a les mesures plantejades pel ministre Álvarez per generar més ingressos i reduir la despesa sanitària

Rebuig general a finançar la sanitat amb la implantació de nous impostosFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Les solucions apuntades pel ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, per finançar la sanitat i suavitzar la creixent despesa sanitària han generat el rebuig de partits i agents socials. PS, SDP, així com sindicats i organitzacions empresarials s’oposen a la creació de nous impostos –el ministre planteja gravar les begudes ensucrades i els contaminants, així com aprofitar part del que es recapta per tabac– i a la revisió del copagament –per fer pagar més l’usuari– i adverteixen que la solució per frenar la despesa no rau a augmentar la pressió fiscal, sinó per aplicar una reforma que vertaderament passi per la reducció de la despesa.

La consellera del PS Rosa Gili va afirmar ahir que “és una mica prematur” parlar de crear nous impostos, perquè “primer hi ha altres coses”. A més, va considerar que el que va explicar el ministre “era molt imprecís” i “poc estudiat”. Per això va posar de manifest que “hauria d’estar tot calculat amb xifres. Abans ho hauríem d’estudiar, tenir els números sobre la taula, saber què és el que volem recaptar, de quines quantitats estem parlant”, va remarcar, alhora que va insistir que “abans d’apujar la pressió fiscal cal endreçar el sistema”. “Després ja veurem”, va concloure.

“Una burla al sistema sanitari”

De la seva banda, el conseller d’SDP Víctor Naudi va titllar de “burla al sistema sanitari” i de “lamentable” la proposta del ministre Álvarez, i va criticar que “no té res a veure amb la reforma sanitària”. El parlamentari va afirmar que “cal encarar d’una vegada per totes el problema” i aplicar un pla “que duri 25 anys”. “L’economia no es pot permetre noves figures impositives”, va assegurar.

El secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles, va dir que la compareixença del ministre “va ser l’admissió del fracàs total de la política sanitària de DA en sis anys”, i va considerar que el Govern “no té cap solució per salvar la sanitat”. Amb tot, va apuntar que l’impost sobre les begudes ensucrades és una recomanació de l’OMS que estan aplicant molts països, però va recalcar que aquestes mesures “no serviran de res”, perquè “el que s’ha de fer és frenar la despesa”.

Quant als agents socials, el president de la Confederació Empresarial (CEA), Xavier Altimir, va qualificar de “solució fàcil” la proposta. “Quan algú té un problema, apujar impostos és la solució fàcil en comptes de buscar els mecanismes per reconduir aquesta despesa i saber per què hem arribat fins aquí”, va indicar. Va considerar que anunciar nous impostos quan “fa poc que hem creat un sistema impositiu, provoca una inseguretat jurídica brutal, fa por i és un gran problema per a Andorra”.

Altimir també va lamentar que el Govern s’hagi fixat en els impostos indirectes que l’executiu espanyol ha decidit incrementar fa poc. “Possiblement algun dia acabarem sent una província d’Espanya”, va dir.

Des de l’Empresa Familiar es va preferir esperar a conèixer el percentatge de la pujada per entrar de ple en el debat. El seu president, Josep Maria Cases, va explicar, però, que d’“impostos en tenim una mica per a tot” i veu lògic incrementar-ho en el tabac perquè “fa dos anys de la darrera pujada”. Respecte a la proposta de DA, va dir que “si amb això s’arregla el dèficit sanitari, endavant”.

La PIME ataca els funcionaris

El president de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, no és contrari, d’entrada, a crear noves taxes. Però ho fa amb matisos. “Estem en una situació molt complexa perquè la Seguretat Social té un greu problema”, va explicar, per indicar que “la PIME estarà amb el senyor ministre per atacar aquest problema, però no si es fa a pedaços”. I va afegir que “si la pujada d’impostos és un pedaç no hi estem d’acord, si s’ataca tota la problemàtica, sí”.

Aleix va tenir un record per als funcionaris en referir-se a les pensions. “A Andorra hi ha una casta que té avantatges respecte a la resta de ciutadans”, va indicar Aleix, que va especificar que “els funcionaris diuen que tenen drets adquirits i la resta tenim obligacions adquirides”. Des de la PIME es va qualificar la situació d’“extremadament dolenta” i va indicar que per al sector privat “el futur és per plorar”.

La Unió Sindical d’Andorra també es va mostrar contrària a la mesura. “Al final acabarem pagant més impostos que qualsevol altre país europeu”, va indicar el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach. “El que s’ha de fer és gestionar millor la sanitat, perquè si no arreglem els problemes estructurals no farem res”, va afegir, per insistir que “hem de decidir quina gestió volem per a la sanitat i posar el fil a l’agulla si el que tenim és el model adequat. I si no, l’hem de canviar”. Després de dir que “abans de plantejar-nos apujar impostos, hem de decidir el model de gestió”, va criticar els ministres que aconsellen plans privats. “Són els primers que no creuen en la CASS”, va sentenciar.

tracking