El Superior avala el comiat de Francesc Robert com a director d'RTVASA

La sentència diu que el cap de Govern el podia fer cessar en ser com un càrrec de relació especial

El Superior avala el comiat de Francesc Robert com a director d'RTVASAXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Francesc Robert va ser cessat el 17 de febrer del 2014 a través d’un decret firmat per Toni Martí i li va pagar 21.588 euros “en concepte de salaris, vacances i indemnització fixada”, segons recull la sen-tència. El fins llavors director general de Ràdio i Televisió d’Andor­ra va recórrer contra l’acomiadament a la Justícia en entendre que l’acomiadament estava vinculat a “una discriminació per raó d’opinió”. Concretament, Robert es refereix a unes declaracions que va fer en un programa de Catalu-nya Ràdio on va criticar el sistema del Coprincipat i el posicionament del Copríncep Episcopal en temes com ara l’avortament.

Etiquetes:

Robert demanava que se li paguessin els salaris des del febrer del 2014 fins a l’abril del 2015, (moment en què acabava la primera legislatura de Martí), la reincorporació al càrrec de director general en les mateixes condicions que tenia, una indemnització suplementària de 25.000 euros pels perjudicis, el cobrament dels interessos de tots aquests conceptes i que RTVA pagués totes les costes judicials. La Batllia, en primera instància, va donar la raó parcialment a l’exdirector general. De les diferents reclamacions se li va concedir que se li havia de pagar els sous des de febrer del 2014 a abril 2015, descomptant 18.518 euros que ja havia cobrat i deduint també el que hauria pogut cobrar a d’altres feines en aquest període. A més, les costes judicials les havia de pagar Andorra Televisió.

RTVA va presentar recurs i el Tribunal Superior ha tombat la decisió de la Batllia, entenent que en primera instància no s’havien avaluat de forma correcta els fets i la legislació actual.

La sala civil del Tribunal Superior considera que l’acomiadament de Robert és correcte perquè és el cap de Govern qui elegeix el director general d’RTVASA i no l’organisme. No el contracta Andorra Televisió, ni el pot acomiadar, sinó que tan sols li paga el salari. Per tant, la figura legal més similar a la del director general de la ràdio i televisió pública és la del personal de relació especial. I la regulació d’aquest tipus de contracte de relació especial, “el seu nomenament correspon directament a aquestes autoritats i aquestes persones poden ser destituïdes en qualsevol moment i, en tot cas, cessen quan també ho faci el titular del càrrec que els van nomenar”. El Superior entén que la direcció general d’ATV “és un càrrec que depèn directament, pel que fa al seu nomenament i cessament, del Govern i el seu cap, marcat per una relació de confiança”. L’acomiadament no el fa RTVASA, sinó un decret de Govern. I el cap de Govern, que l’ha nomenat com a càr­rec de confiança, el pot acomiadar quan li retiri.

Frase decisiva

Francesc Robert va explicar en el seu escrit de demanda que va respondre a Martí (quan li demanava que plegués) que “si no em dius per què vols que plegui no et puc donar cap data. L’única data que et puc donar és abril del 2015 (final de legislatura)”. El Superior destaca que “apareix de forma clara la relació de confiança entre ells i que el Sr. Robert no ignorava la realitat de la seva situació: la de director general d’una societat creada per gestionar un servei públic, nomenat pel cap de Govern, amb un estatut equivalent al d’un personal de relació especial lligat al final de la legislatura”. La sentència obliga Robert a pagar les costes judicials tant de la Batllia com del Superior.

tracking