activitat econòmica

Els arrendadors volen contractes de menys de 5 anys

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles reclama al Govern que flexibilitzi la Llei d’arrendaments per reduir traves en el mercat

Els arrendadors volen contractes de menys de 5 anysFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) considera que caldria modificar la Llei d’ar­rendament de finques urbanes perquè “està desfasada” en certs aspectes i, per tant, afirma que cal una adequació que redueixi “traves” en el mercat de lloguer de locals comercials. En aquest sentit, segons va explicar el president de l’entitat, Pascual Gràcia, s’ha elaborat un informe amb les diferents propostes que fa el col·lectiu per canviar el text i que està previst que “en breu” es farà arribar al Govern.

Un dels principals aspectes que s’hi han inclòs és el fet de poder disposar de contractes amb una durada inferior als cinc anys, el mínim que preveu la llei actual. “Caldria flexibilitzar els contractes per poder oferir períodes més breus”, va explicar. I és que va indicar que sovint es troben algú que voldria un local per un període de sis mesos, per poder dur a terme una campanya concreta, “i nosaltres li oferiríem un lloguer més baix, però et pots trobar que el dia de demà malgrat el pacte de sis mesos la persona et digui que no vol marxar i com que al contracte consten cinc anys, doncs es queda i amb el preu més baix. En aquests casos hem de confiar que la persona vulgui marxar”. Segons Gràcia, “són casos que passen”.

Indemnització

D’altra banda, també creuen que cal canviar la manera com s’ha de fixar la indemnització per deixar el local abans d’acabar el contracte. Consideren que s’hauria d’adequar en funció de si s’han fet obres al local i de si les ha pagat l’arrendador o l’arrendatari. Actualment s’ha de pagar un mes per cada any que queda per complir, “independentment de qui hagi pagat les obres”. És per això que creuen que és un “element que s’ha de poder negociar”.

Des de l’entitat es considera que són aspectes en els quals es podria arribar a un acord amb els llogaters “i fer la proposta al Govern de manera conjunta”, ja que es va recordar que “si l’arrendatari hi guanya també hi guanyem nosaltres”, destacant que el seu principal objectiu és que els locals no quedin buits. “Preferim poder treure’n un rendiment, encara que sigui poc i per un període curt, que no pas tenir el local buit”, va afirmar Pascual Gràcia. Per tant, consideren que és prioritari “resoldre les traves que puguin facilitar arribar a acords amb els inquilins”.

D’altra banda i amb relació a l’increment de l’impost de propietat que ha aplicat el comú d’Escaldes-Engordany des del febrer, després de fer una revisió del cadastre, el president de l’associació va explicar que “si la quantitat és raonable no hi tenim res a dir”. Va deixar clar que el canvi obeeix a la revisió cadastral i que per tant “ara es disposa de dades fiables per adequar l’impost a una propietat. Nosaltres entenem que s’han de pagar impostos”. Així, va explicar que “en funció de l’actualització del valor cadastral” l’increment aplicat pot ser ajustat, “i per tant pots estar content perquè has passat uns anys pagant menys”, o pot ser que “si la diferència és molt gran potser s’han passat valorant i tens dret a queixar-te”. No obstant això, va remarcar que “si les bases són clares i el cost és raonable a l’activitat econòmica que es genera no ens hi oposarem. Ara bé, si impossibilita el lloguer o crea un greuge comparatiu llavors sí que ens queixarem”.

MOSTREN EL DESACORD A PAGAR VINILS PER ALS LOCALS BUITS

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles és contraria a les mesures d’embelliment dels aparadors de locals buits que vol aplicar el comú d’Andorra la Vella i que passen per obligar els propietaris dels espais a comprar vinils per evitar que es vegin locals buits i descuidats. Tal com van manifestar mitjançant un comunicat, malgrat que comparteixen els objectius “no ens semblen adients les formes”, ni tampoc creuen que la imposició sigui adequada.

El president de l’entitat, Pascual Gràcia, va retreure que tot i haver participat en diferents reunions amb el comú, en cap moment se’ls va fer partícips de la mesura. “El propietaris som els primers interessats que un local buit no afecti negativament l’entorn. Per tant, no entenem que no se’ns hagi fet partícips d’aquesta iniciativa amb la qual hauríem estat disposats a col·laborar”.

Així doncs, consideren que la solució de posar vinils no és la més adequada perquè s’amaga que hi ha un local disponible per llogar “i posem més traves perquè s’ocupi”. Així, demanen que s’actuï en el problema de fons, que és revisar la Llei d’arrendament de finques urbanes i que s’aposti per tenir alternatives com, per exemple, permetre suports publicitaris als aparadors del locals buits o buscar una fórmula que faciliti el lloguer, tan sols, d’aparadors. Ara bé, en aquest punt va admetre que caldrà veure “com podria encaixar amb la llei”. Els propers dies preveuen poder reunir-se amb el comú per tractar la qüestió.

tracking