Cossos especials
Malestar a la policia per la futura llei del cos
El president del CFPA alerta del risc de corrupció si es rebaixen les condicions dels agents
Els projectes de llei dels cossos especials que a dia d’avui es troben en tràmit parlamentari no agraden gens als col·lectius de treballadors afectats. El rebuig del Consell General a les esmenes a la totalitat presentades per Liberals d’Andorra als tres textos no va sorprendre els agents socials implicats, que alerten dels riscos que comportaran les mesures que preveuran les noves lleis. Especialment aquelles que modifiquen les condicions laborals dels empleats. Una és la supressió del complement de funcions permanents (de 249 euros al mes) que cobren els policies per no fer vaga.
El president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), Salvador Prieto, avisa que hi haurà “problemes” interns a llarg termini per “la diferència salarial” que hi haurà entre els treballadors novells i els veterans, i avisa que podria provocar que alguns agents vulguin abandonar el cos. En aquest context, alerta del risc de patir casos de corrupció si es minven les condicions salarials dels policies. “Es vol reduir el sou dels nous policies, caldrà parlar seriosament de quant ha de cobrar un policia per no caure en corrupció”, sentencia, i afirma que “el sou ha de ser prou digne per no caure en temes de corrupció o favoritisme”.
A aquest canvi s’hi afegeix l’enduriment del règim disciplinari i el fet de suspendre el pagament de la jubilació íntegre si s’ha comès una falta greu, fet que segons Prieto el cos “no veu lògic ni normal”. A parer del sindicalista, això, sumat a les diferències salarials i a la manca d’efectius –que qualifica d’“angoixant”–, provocarà “problemes”. “A la llarga serà així, n’estem segurs”, sosté.
Amb tot, confessa que “no hi ha esperança” que aquests canvis variïn al si del debat parlamentari ja que es tracta de “línies vermelles” de l’executiu. “No se’ns ha fet cap cas per qüestions polítiques. Li agraïm al ministre [Espot] la sinceritat perquè des del principi ens va dir que era voluntat política del cap de Govern”, destaca.
Queixes dels bombers
“Tants anys reclamant una llei i això i res és el mateix o pitjor.” És el posicionament de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), que de la veu del president, Joan Torra, denuncia “la inseguretat jurídica” que afirma que hi segueix havent tot i el projecte de llei. Torra critica especialment el fet que el marc normatiu “ho deixi tot per reglamentar” quan “moltes coses s’haurien d’estipular per llei”, com ara la jornada laboral i els drets que es deriven de l’assegurança, qüestions que no es regulen, lamenta.
Per tot plegat, Torra es queixa que “el significat la paraula consens per part del ministre dista bastant de la nostra”, i planteja fer “posicionaments de força” des del col·lectiu per esmenar els reglaments que s’hagin d’anar aprovant.