Condicions laborals
L'oposició critica que el salari mínim és massa baix
Considera que el nivell de vida a Andorra és massa elevat per a un sou mínim que no arriba als mil euros
El salari mínim d’Andorra és “insuficient” per a l’oposició i “adequat” per al Govern, segons van indicar Pere López, Víctor Naudi i Xavier Espot, respectivament. La xifra del pagament mensual mínim se situa en 991 euros, dada que el situa per sobre del d’Espanya (825) però molt lluny del de França (1.691). La comparativa amb els països veïns s’ha de matisar. A Espanya el sou mínim per al 2017 serà de 707,60 euros, però s’ha de comptabilitzar que són 14 pagues. Quan es prorrateja a dotze mesos, perquè a Andorra només se’n paguen dotze, la xifra puja fins a 825 euros. A França oficialment se situa en 1.480 euros, però només per a 35 hores setmanals. Fent l’ampliació fins a la setmana de 40 hores, com és obligatori al Principat, el salari mínim puja fins als 1.691 euros, un dels més alts del continent.
El Consell d’Europa recomana que el salari mínim estigui per sobre del 60% del salari mitjà per garantir a tots els empleats unes condicions de vida dignes adaptades al cost de la vida. El percentatge, però, considera que pot ser d’entre el 50% i el 60% del salari mitjà sempre que hi hagi uns mecanismes de protecció social suficients. El ministre d’Interior i Afers Socials, Xavier Espot, defensa que “abans que acabi el mandat estarem dins de la franja d’un sou mínim equivalent al 50% del salari mitjà i considero que Andorra s’ha dotat d’uns mecanismes de suport social que permeten que tothom que ho necessiti pugui rebre ajudes”. Espot indica que “evidentment que algú que cobra el salari mínim té moltes limitacions, però fem el possible perquè no hi hagi cap cas de precarietat extrema com es veu a d’altres països i tenim eines per donar ajuts socials”.
El sector financer altera
El ministre d’Interior hi afegeix que “el salari mínim és adequat tenint en compte que el salari mitjà a Andorra és alt perquè el sector financer el falseja, ja que sense aquest col·lectiu el sou mitjà baixaria de forma sensible”. Per últim, Espot va manifestar que “s’ha de valorar que les càrregues impositives directes i indirectes són força més baixes a Andorra que als països veïns”.
El salari mitjà a Andorra es troba prop dels 2.000 euros. En els onze primers mesos de l’any es troba una mica per sota d’aquesta xifra, però al desembre una part dels assalariats (fonamentalment els funcionaris) cobren la tretzena paga i això fa que l’últim mes de l’any la xifra sigui d’uns 2.500. Encara que no està tancat, el salari mitjà d’enguany podria ser de 2.040 euros. Aquesta xifra comporta que els 991 euros de sou mínim es trobin molt a prop del 50% del salari mitjà.
Per als partits de l’oposició el salari mínim actual és “baix”, encara que tant Pere López (Partit Socialdemòcrata) com Víctor Naudi (Socialdemocràcia i Progrés) van incidir que és necessari un estudi sobre la realitat del cost de la vida i quin hauria de ser el nivell de sous mínims i mitjans. López va comentar que “el nivell de vida és més alt que el d’Espanya i possiblement estem al nivell de la majoria de França, fora de la zona al voltant de París”. Amb aquest plantejament “ens caldria un salari mínim que fos de prop de 1.100 o 1.120 euros, perquè seria molt més adequat a la realitat del cost de la vida a Andorra”. El conseller del PS posa en relleu que “amb 991 euros al mes a Andorra, amb el cost del lloguer, s’està condemnant una persona a no poder fer gairebé res tret de sobreviure”. En darrera instància, el socialdemòcrata explica que “vam presentar dues propostes d’acord sobre el salari mínim i les dues ens les van tombar”.
Víctor Naudi diu que “és evident que el salari mínim és baix tenint en compte que el nivell de vida és molt alt”, i si es comparen les despeses potser el sou mínim equivalent és més baix que l’espanyol. Naudi es mostra favorable “a un increment dels salaris amb un replantejament general perquè cal augmentar el consum intern i s’està perdent poder adquisitiu”. El parlamentari d’SDP destaca que “no entenem com els salaris continuen congelats durant tants anys i FEDA, per exemple, apuja les tarifes”.