Govern adopta els canvis ortogràfics a la llengua catalana
Les paraules amb accent diacrític es redueixen a 15 i s’implanta la doble ‘r’ en alguns casos
El consell de ministres va decidir ahir adoptar el contingut de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i a partir de dilluns vinent el Servei de Política Lingüística n’informarà a tots els òrgans de l’Administració perquè respectin els nous preceptes, segons va informar ahir Govern en un comunicat. Des de l’executiu es va indicar que s’acullen així a la decisió de l’IEC del setembre passat, on es ratificava la Gramàtica que “presenta la norma a partir de la descripció actualitzada del català i dels seus usos i varietats, recull la pluralitat de tots els parlars i en subratlla els trets compartits”.
La redacció d’aquesta norma va comportar la publicació de l’Ortografia catalana que inclou, en un sol tractat, els materials que formaven la norma vigent i en revisa aspectes puntuals, es detalla al comunicat. Els canvis ortogràfics més destacats afecten sobretot les paraules amb accent diacrític, que queden reduïdes a quinze. Algunes de les que es mantenen amb i sense accent són bé, déu, és, mà, més, món, què o ús. I entre les paraules més significatives que deixen de tenir accent diacrític i a partir d’ara s’escriuen igual, independentment del significat, hi figuren net, dona, os, o fora. La mateixa normativa s’aplica a derivats com ara besnet, contrapel o marededeu.
Altres de les modificacions que des de Política Lingüística s’implantaran són la doble r en paraules com erradicar, arrítmia, o corresponsable; passar a escriure juntes algunes expressions com ara sensepapers o sensesostre; la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en -al com fluidal o trapezoidal. Els canvis s’aniran aplicant progressivament a l’Administració, en concret en textos que requereixen un tractament informàtic.
DIES DE TRANSPORT DE MERCADERIES
La reunió del Govern també va servir per aprovar ahir el calendari del 2017 que fixa les condicions de circulació dels vehicles de transport de mercaderies i especials, que s’ha establert d’acord amb les associacions de contractistes, de transportistes de mercaderies i carburants i la Taula de Mobilitat. Les restriccions afecten tots els diumenges i festius i també dilluns 11 de setembre, dijous i divendres 12 i 13 d’octubre, dimecres i dijous 6 i 7 de desembre i durant tot l’agost. També es va establir les dates de festius en què els taxis ordinaris podran aplicar les tarifes de dies laborables i de dates especials.