relacions exteriors
La patronal es felicita perquè se salvi el tabac
La UE ofereix que els sectors primaris que vegin positiu entrar dins del conveni puguin fer-ho
El calendari encara guarda entre dos i tres anys de negociacions amb la Unió Europea. A un termini tan llarg és impossible predir quin serà el text final que pactaran Andorra i la Unió Europea, però l’esperit de la negociació ha incorporat la certesa que el model actual de tabac s’ha de mantenir. Entrar a discernir si serà una excepció permanent o vinculada a algun paràmetre del futur és quelcom que a hores d’ara no es pot predir, segons van explicar diferents fonts assistents a la reunió entre representants de Govern, del grup demòcrata, del grup socialdemòcrata i sectors socials per fer el punt de com s’estan desenvolupant les negociacions.
Martí no va donar cap detall, però va ser ferm en el convenciment que la UE ja està per la labor i el tabac quedarà fora de l’acord d’associació. Aquesta afirmació va ser molt ben rebuda per la major part d’assistents, especialment del món econòmic. Des de les patronals es temia que s’hagués cedit massa i que la continuïtat del sector tabaquer estigués en entredit a una dècada vista. La confirmació d’ahir per part del cap de govern respecte que el tabac se salvarà va ser una “alegria”, segons les mateixes fonts. Al mateix temps esvaeix cert temor que l’equip negociador andorrà no hagués defensat amb prou força la continuïtat d’un sector clau per a l’economia nacional i que aporta una quarta part dels ingressos anuals de l’Estat.
La resta de productes
Un altre punt important en la trobada, segons les diferents fonts consultades, va girar al voltant de l’oferiment que ha fet Brussel·les respecte que encara que el tabac quedi fora altres sectors agrícola-ramaders puguin entrar dins l’acord. Cal recordar que actualment tots els productes del sector primari, entre l’1 i el 24, no estan regulats per l’acord duaner. Govern començarà ara una ronda de converses amb els diferents sectors concernits per analitzar si comercialment els pot resultar més interessant que el seu sector passi a estar regulat en l’acord amb la comunitat. Aquesta situació comporta avantatges i desavantatges i per tant és molt possible que en algun dels casos sigui positiu entrar en les condicions regulades per la comunitat.
L’escenari comercial és diferent segons quin siguin els productes agrícoles ramaders, però quan en una àrea hi pot haver la intenció d’acabar exportant el producte a països comunitaris s’obre l’opció que pot ser més convenient tenir la regulació dins de l’acord. En la major part dels 23 apartats, però, Andorra no té massa activitat, ja que gairebé tot ho importa i gairebé no existeixen productors locals.