Com es treballa a les pistes de neu
Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’inici de la temporada d’esquí no ha estat fàcil. La manca de precipitacions ha obligat a fer treballar de valent els responsables d’innivació per garantir unes bones condicions per als clients. Una tasca que es pot traduir en números: des de l’obertura de la temporada Grandvalira i Vallnord han bombat 970.000 metres cúbics d’aigua, quasi el 80% del que és habitual gastar en una temporada sencera. I què representa tot això? Doncs omplir 750 camps de futbol amb 20 centímetres de neu compactada. En total un cost d’1,4 milions d’euros. Aquestes són les xifres que els dos dominis van donar a conèixer ahir durant la jornada tècnica organitzada per Ski Andorra i en la qual també es va explicar que en alguns sectors, com al Pas, també hi van arribar alguns camions carregats de neu procedent del Cap del Port per compensar la manca de precipitacions.

Una neu de cultiu que abans era “un complement i que ara és bàsica”. Les estacions en són conscients i per això els canons són una de les principals inversions fetes els darrers anys. En total el país té cobert un 60% del domini esquiable amb neu de cultiu i arreu de les pistes hi ha 1.440 canons.

La tasca feta pels canoners va ser una de les que va voler posar de manifest la jornada tècnica. I és que les estacions funcionen 24 hores al dia, no hi ha descans, i moltes de les tasques que es fan no sempre són conegudes. “Diem que som un petit poble i la nit és bàsica per preparar el dia. Perquè a les 9 del matí quan arriben els clients ho han de trobar tot a punt”, va destacar el director general d’Ensisa, Conrad Blanch. Quan els esquiadors marxen, els equips de màquines trepitjaneu es posen a treballar per deixar la neu en les millors condicions per a poder-hi lliscar. També de nit i més després d’una nevada important, treballen els artificiers, per fer tirs d’allaus i assegurar les pistes. Uns artificiers que també són pisters i per tant, també els toca rescatar ferits. A tots ells se sumen també el personal de manteniment, de les escoles d’esquí o de les taquilles. Tot un engranatge que permet que l’esquí tingui un impacte econòmic de 420 milions d’euros.

Neu per a 750 camps de futbol

tracking