Política

El Consell General tombarà la congelació de transferències

Els demòcrates no tenen suficient majoria per aprovar que només es traspassin 54,6 milions i tots els grups de l’oposició ja han anunciat que s’hi oposaran

El Consell General tombarà la congelació de transferènciesXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

Les transferències comunals són un tema delicat, tan delicat que en el procés de desenvolupament constitucional va quedar enquadrat dins dels escassos temes que necessiten una majoria qualificada per ser modificats. Els ingressos de l’Estat van augmentant any a any i la llei estableix que els comuns han de rebre un 18% dels ingressos totals de l’Estat. Aplicant aquest percentatge aquest any haurien de percebre 63 milions d’euros, però l’executiu va pactar amb les administracions locals que les necessitats de l’Estat provocaven que el traspàs de diners es mantindria congelat en els 54,6 milions que s’estan traspassant en els últims anys.

Però per congelar les transferències es necessita aquesta majoria qualificada que s’ha d’obtenir entre els consellers elegits per les llistes nacionals i pels de les parroquials. Per a aquestes últimes no hi ha problema perquè DA té deu consellers parroquials, però l’obstacle es troba en les nacionals, on només en té 5 de 14. L’any passat ja hi havia aquest problema, però els socialdemòcrates van donar suport a DA per poder congelar les transferències. El PS s’ha manifestat moltes vegades clarament a favor de controlar les transferències als comuns i ha exigit al Govern que presenti ja una reforma de competències comunals. I es pressuposa que la vol restrictiva amb més competències per a l’Estat i menys transferències per als comuns. Liberals i SDP ja van deixar clar l’any passat que no donarien suport a la congelació.

La situació d’enguany és totalment diferent. Segons explica el conseller general del PS Pere López, “enguany hi votarem en contra perquè és l’única forma de fer que el Govern d’una vegada per totes presenti una llei de reforma de transferències i competències”. El socialdemòcrata hi afegeix que “fa un any ja li vam fer confiança, però no ens tornarà a passar el mateix perquè un any després estem igual”. López assegura que no donaran suport al Govern “a menys que abans de la votació [mitjan febrer] no ens presenti l’esborrany de la llei de la reforma de transferències i competències dels comuns”. Aquesta opció és gairebé impossible perquè el projecte es troba encara en un estat embrionari pendent de múltiples reunions per anar avançant respecte a quina forma final tindrà.

Una situació kafkiana

Hi ha un últim element per tancar el cercle d’una situació kafkiana, perquè els cònsols ara que saben que és molt possible que acabin rebent nou milions més d’euros del que esperaven s’oposen que se’ls aboni més diners. Tot s’ha de dir, s’hi oposen però també hi afegeixen que si els acaben rebent benvinguts seran. A Andorra la Vella, Conxita Marsol va destacar que “ja estàvem disposats a fer un esforç i congelar les transferències”, però si els donen els diners “en el fons ens anirà bé”. Per Trini Marín, a Escaldes, “mantenir la congelació per al 2017 és un tema en el qual tots els comuns estem d’acord”, i hi afegeix que “Govern ho té difícil”. David Baró va incidir que “vam acceptar la congelació el 2017 perquè seguim negociant el canvi de llei i s’havia de tancar aquest any”. Jordi Torres, el cònsol encampadà, va dir que si s’han de traspassar 9 milions més “seria un flac favor a l’Estat”. Per últim, Josep Mandicó, de Canillo, va comentar que “el que és clar és que tots els comuns vam arribar a un acord”.

Jordi Cinca també s’hi va referir per recordar que si s’obliga el Govern a enviar més transferències als comuns s’haurà de retallar d’altres partides “perquè no se’ns escapi el dèficit”. El ministre de Finances confia que el PS pugui acabar repensant-se la posició.

ELS LIBERALS PROPOSEN ELIMINAR LA MAJOR PART DE LES INVERSIONS

El grup parlamentari liberal ha presentat tot un seguit de canvis per al pressupost d’aquest any en què destaca la petició perquè s’eliminin la major part de projectes d’inversió previstos. En total es demana la reducció de fins a 11 milions d’euros en inversió, xifra que significaria tornar als mínims històrics dels moments més durs de la crisi. Els liberals volen, entre d’altres, que s’elimini la inversió prevista per a la seu de la Justícia (3 milions), l’heliport nacional (1 milió), el recinte multifuncional on fer espectacles (1 milió), la reforma de Radio Andorra (1 milió), la reforma de l’Hotel Rosaleda (1 milió), la partida de pavimentacions (dos milions) o la reforma de l’Estadi Nacional (350.000 euros). La justificació que esgrimeixen els liberals és idèntica per demanar que s’eliminin totes les partides. Concretament, “vista la incertesa que pot experimentar l’economia i consegüentment la reducció dels ingressos de l’administració general per al 2017, es proposa reduir els projectes d’inversió engegats i dimensionar-los a les necessitats reals del país”.

SDP VEU "IMPROVISACIÓ" DEL GOVERN A L'EDIFICI THE CLOUD

El conseller general d’SDP Víctor Naudi veu en la possibilitat que l’edifici The Cloud aculli el casino un nou exemple de “la improvisació” del Govern. “Es fa un edifici que pretén ser emblemàtic sense saber què hi anirà”, va indicar. Naudi va fer aquestes declaracions en una roda de premsa en què SDP va mostrar el seu desacord amb la importació de 10.000 tones de residus de Catalunya al forn incinerador.

D’altra banda, el PS ha entrat una demanda d’informació en què reclama al Govern la documentació que justifiqui la viabilitat econòmica i de negoci de The Cloud.

tracking