Cinca i Pintat s'enfronten pel deute de l'Estat al Consell
El ministre i el president del grup liberal se les tenen per la diferent visió del deute de l’Estat
La picabaralla dialèctica que van mantenir el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va eclipsar la resta d’intervencions del debat de les esmenes a la totalitat del pressupost per al 2017 presentades pels liberals i el PS. Cinca va iniciar la seva intervenció referint-se a la sessió de dimarts passat en la qual Pintat va xifrar en més de 200 milions els deutes de les parapúbliques i va assegurar que li va costar reaccionar davant “la magnitud” del que estava sentint.
“Vostè va dir que el marc pressupostari era poc creïble perquè no incloïa el deute de l’Estat de 236 milions fent una interpretació que era impossible de fer”, va dir-li Cinca a Pintat, tot recordant-li que el polític liberal va reclamar que rectifiquessin els números i que es destituís el ministre de Finances. “Jo no li demanaré que el cessin com a president del grup parlamentari ni que dimiteixi per creure que l’Estat andorrà té un endeutament de 236 milions”, hi va afegir el ministre, que va acabar la primera intervenció referint-se a les esmenes parcials dels liberals al pressupost que volien eliminar 11 milions en inversions. “Esperem que les esmenes dels liberals estiguin basades en dades certes.”
Pintat no va dubtar a defensar les xifres que va presentar dimarts. “Aquest deute surt dels seus balanços. No estic confonent res. No ha complert i comenci a mirar la porta de sortida”, va afirmar, per acabar de sobte la seva intervenció assegurant que “el pressupost no s’ha fet bé i no cal seguir més. El grup parlamentari liberal retirarà totes les esmenes parcials al pressupost”.
La contraresposta del ministre va ser força contundent. “La segona intervenció del senyor Pintat dona peu a poc i em sap greu. Només ha tingut un rampell per dir que eliminava totes les esmenes”, va afirmar. I tirant d’ironia hi va afegir que “entenc que les retiri perquè un cop presentades s’han adonat que s’han passat de frenada. Algú li ha dit que rectifiqui i que no es podria carregar de sortida 11 milions d’inversió”.
En el seu torn de paraula, Pintat va convidar Cinca a no fer suposicions sobre el destí de les esmenes i va retornar al marc pressupostari de dimarts per, amb al balanç a la mà, demanar-li si el deute de Ctrasa complia l’article 12.5 de la regla d’or.
“Veig que només parla de Ctrasa i no de l’INAF i d’altres societats”, va dir el ministre, en una referència velada als 170 milions de deute que Pintat va dir que tenia l’ens. “Vostè va traslladar a la ciutadania que es devien 236 milions i això no és veritat”, va reiter. La resposta de Pintat: “Continuo mantenint els meus imports.”
CRÍTIQUES PERQUÈ EL NOU DIRECTOR DE L'INAF NO ÉS ANDORRÀ
El conseller general liberal Ferran Costa i el d’SDP Víctor Naudi van coincidir ahir a criticar el nomenament de l’espanyol Ramón López com a nou directiu de l’INAF pel fet de no ser andorrà. “Podem garantir que hi ha molts professionals al país amb els coneixements sobradament necessaris per poder ocupar aquesta plaça”, va assegurar Costa. Naudi va insinuar que el canvi legislatiu per permetre un director de l’INAF estranger es va fer per “nomenar un càrrec que segurament ja tenien vist”. Des del PS, no es va qüestionar haver optar per un director forà, però s’hauria preferit un francès. “Pensem que hauria tocat mirar una mica més cap al nord per fer contrapès”, va dir Gerard Alís.
EL PS PROPOSA QUE ELS COMUNS RETORNIN PART DE LES TRANSFERÈNCIES QUE NO UTILITZIN
El conseller general del PS Pere López, durant el debat en què es van rebutjar les dues esmenes a la totalitat de l’oposició al pressupost del 2017, va mantenir que votaran en contra de la congelació de les transferències i va proposar aprovar una esmena que canviï la manera d’invertir-les. Un 40% estaria a lliure disposició dels comuns i de la resta un 25% s’hauria de dedicar a inversions, un 15% a activitats socials, esportives i culturals, un 10% a manteniment de territori no urbà i polítiques mediambientals i un 10% a manteniment i millora de xarxes bàsiques de serveis. Si aquest 60% no s’esgota el PS proposa que els diners tornin a l’Estat.
Quant al debat parlamentari sobre les esmenes a la totalitat, el grup liberal va defensar la seva en el fet que el pressupost no reflecteix l’endeutament real de l’Estat, mentre que el PS va atacar el Govern en considerar que introdueix de “forma covarda” noves retallades socials. També va criticar el destí de les inversions i les polítiques de l’executiu respecte als funcionaris. Des d’SDP, el conseller general Víctor Naudí va defensar el seu vot favorable a les esmenes a la totalitat d’un pressupost que “no és el que necessita el país”.
A la sessió del Consell General també es va aprovar la alienabilitat de la coberta de l’edifici Interceus. El Govern ingressarà uns 166.000 euros.