SALUT
La disputa entre CASS i metges posa en perill la cobertura sanitària
La Seguretat Social va trencar el conveni amb els facultatius i l’actual caduca el 31 de gener
La cobertura sanitària amb els metges del país està garantida a través del conveni que tenen la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i els facultatius. Sense aquest, les tarifes que es cobren serien establertes lliurement per cada metge, ja que l’acord obliga a uns preus pactats per cada tipus d’acte mèdic, i la CASS no retornaria la major part de la despesa als seus afiliats, ja que només cobreix l’assistència a professionals sanitaris convencionats. La Seguretat Social va trencar el conveni de forma “unilateral”, segons el Col·legi de Metges, el 30 de novembre passat.
La parapública va comunicar als facultatius que “vol redefinir les relacions i compromisos” entre la Seguretat Social i els metges que vulguin estar convencionats. El contracte va ser trencat el 30 de novembre perquè arribava la data límit per fer-ho, ja que l’acord inclou una clàusula per la qual es renova automàticament en cas que cap de les dues parts denunciï el contracte. L’afer no s’ha mogut des del 30 de novembre, i la situació es complica perquè el conveni caduca el 31 de gener. A efectes pràctics significa que si en 18 dies no s’ha signat un nou acord entre la CASS i els metges els facultatius andorrans deixen d’estar convencionats i per tant no hi haurà cobertura sanitària pública.
Carta a la CASS
El Col·legi de Metges va comunicar als seus afiliats per carta del 27 de desembre la situació (reproduïda en les columnes centrals) al mateix temps que s’explicava que s’instaria la Seguretat Social a presentar un esborrany amb els canvis que la CASS volia introduir en les condicions actuals de l’acord. L’únic que el col·legi té clar, segons fonts del col·lectiu, és que la Seguretat Social entén que amb la reforma sanitària que està en marxa hi haurà un canvi d’escenari, i vol que el nou conveni amb els metges reculli la nova situació. Entenen que així es pretén evitar que les condicions que fixa l’actual conveni que la CASS ha trencat fossin incompatibles amb les noves obligacions que s’aplicaran als facultatius. En la carta als afiliats, signada per Manuel González Belmonte com a secretari de l’organisme, s’indica que s’ha instat la CASS que trameti al més aviat possible “l’esborrany de la nova proposta de conveni per tal de poder fer les esmenes pertinents abans que expiri el temps de validesa de l’actual”.
Altres fonts properes al col·legi van criticar que la carta que la Junta anunciava que havia enviat a la CASS té el segell d’entrada a la Seguretat Social amb data 11 de gener (segon document adjunt a les columnes centrals). I voldrien explicacions respecte a per què el col·legi aparentment hauria permès que passi un mes i mig sense fer res fins arribar a falta de poc més de dues setmanes perquè el conveni caduqui.
El temps just
En la missiva a la parapública es fa esment que vist que “la vigència de l’actual [conveni] expira el pròxim 31 de gener agrairíem que ens feu arribar a la Junta del COMA [Col·legi de Metges d’Andorra] la vostra proposta de conveni com més aviat millor per tal de valorar i esmenar si s’escau el seu contingut i no arribar, com ja ens ha passat en anteriors ocasions, que expiri el temps i no ens permeti fer les modificacions amb suficient antelació.”
Les mateixes fonts del col·legi van manifestar que el temor entre els metges és que la CASS vulgui actuar en base a fets consumats. Quan a falta de dinou dies no s’ha avançat en la negociació per a un nou conveni, la sensació entre els metges consultats és que no hi haurà marge per poder introduir canvis i que al final es reduirà a un caixa o faixa. I aquest escenari d’estar entre l’espasa i la paret el consideren especialment perillós tenint en compte que és evident que la CASS prepara canvis molt importants. I els canvis, segons les mateixes fonts, tindran un caràcter de retallada respecte a les condicions que avui tenen els facultatius convencionats.