Els dos bancs més grans de la Xina volen invertir a Andorra
Representants de les dues entitats financeres participen en la trobada empresarial amb la mirada posada a les infraestructures i les instal·lacions esportives
Els dos bancs comercials més grans propietat de l’Estat xinès han mostrat el seu interès a invertir a Andorra. Es tracta del Banc Industrial i Comercial de Xina (ICBC), la major entitat financera del món per capitalització de mercat, i del Banc de la Construcció de Xina, la segona major entitat del món també per capitalització de mercat. Representants dels dos bancs van participar ahir en la segona Jornada empresarial Andorra-Xina. En la primera, que es va celebrar l’any passat, “molts empresaris xinesos van mostrar el seu interès a fer inversions a Andorra en construcció d’infraestructures i instal·lacions esportives”. Així ho va indicar l’ambaixador del país asiàtic a Andorra, Lyu Fan, que va afegir que “tant l’ICBC com el Banc de la Construcció van mostrar interès a finançar aquestes inversions”.
En les reunions de treball de la jornada hi van participar representants de 18 societats i entitats andorranes (principalment de sectors de consultoria, bancaris i immobiliaris) i una desena de professionals xinesos de multinacionals com Huawei o China Telecom, entre d’altres, a més dels representants de les entitats financeres. De la trobada de l’any passat, va explicar Fan durant la inauguració de la jornada, van sorgir onze projectes que s’estan estudiant i de la que es va celebrar ahir se n’espera que els intercanvis econòmics entre els dos països s’ampliïn a sectors com el turisme, les telecomunicacions, l’energia i l’esport.
“Uns 700 milions de xinesos sortiran a l’exterior a fer turisme els propers cinc anys i un país al qual aniran serà Andorra”, va indicar l’ambaixador, que va explicar que vindran atrets per l’esquí. “L’any 2022, Xina organitza els Jocs Olímpics d’hivern i hi haurà un auge dels esports d’esquí i gel”, va assenyalar Fan, que hi va afegir que “veurem un increment de l’arribada de turistes xinesos els pròxims anys perquè Andorra és un país molt atractiu en aquests esports i perquè cada cop més ciutadans del meu país el coneixen”.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va presidir la inauguració de la jornada, va explicar que l’any passat van passar pel Principat uns 5.000 turistes del país asiàtic. Va recordar que Andorra Turisme està treballant amb els operadors turístics xinesos i que la línia aèria Air China s’ha interessat a portar una part del tràfic de viatgers d’aquell país que arriben a l’aeroport del Prat cap a Andorra. “Estem en els inicis i hem de continuar treballant per promoure els intercanvis entre Xina i Andorra”, va assenyalar.
Saboya va agrair la col·laboració de l’ambaixada de Xina a Madrid on “hem trobat un interlocutor molt atent a les nostres iniciatives” i va destacar l’obertura de l’Aula Confuci a la Universitat d’Andorra amb l’organització de cursos introductoris de llengua i cultura xinesa. “Ara hi ha una oferta que ha de permetre als ciutadans andorrans estudiar xinès, fet que permetrà millorar al tracte al turista”, va dir.
Aprofitant la jornada, el cap de Govern es va reunir amb l’ambaixador Fan. Durant la trobada, Toni Martí va celebrar l’impuls de les relacions entre els dos països.
L'OBERTURA HA DEIXAT 1.000 LLOCS DE TREBALL I 700 NOUS NEGOCIS
El ministre d’Afers Exteriors, durant la inauguració de la Jornada empresarial Andorra-Xina organitzada pel Govern, Actua, la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial, l’ambaixada de la Xina a Madrid i la Cambra de Comerç i Inversions de la Xina a Espanya, va fer balanç de l’obertura econòmica engegada pel Govern demòcrata. Segons el ministre, la inversió forana ha creat a Andorra un miler de llocs de treball i ha posat en marxa uns 700 nous negocis. “L’executiu treballa per atraure més inversió estrangera, més enllà de la procedent de França i Espa-nya”, va indicar Saboya quan va explicar a la delegació xinesa les oportunitats d’inversió i negoci que Andorra ofereix als empresaris estrangers.
Més enllà dels possibles inversors del país asiàtic, durant la trobada també es va parlar dels intercanvis comercials entre els dos estats. L’any passat Andorra va exportar a Xina mercaderies per un valor d’1,8 milions d’euros (el 2015 van ser 1,5) i va importar d’aquell país productes per un valor de 48,1 milions (el 2015 van ser 45). “Quan parlem d’importacions sempre és difícil parlar de països concrets perquè moltes vegades el canal de distribució passa per Espanya i el producte que té origen xinès acaba arribant per via espanyola, el que complica tenir una certesa sobre l’origen”, va dir el ministre, que va matisar que “cada vegada hi ha més empreses que aconsegueixen portar aquí producte nou interessant per al visitant i el que hem vist és un creixement tant en les importacions com en les exportacions però a nivells molt modestos”.
Al respecte, l’ambaixador xinès a Andorra, Lyu Fan, va admetre que el nombre d’operacions “és petit, però va en augment”, i va assegurar que la tendència “és anar millorant les relacions comercials”.