actualitat estadística
La població augmenta un 2% i sobrepassa els 73.000 habitants
La població augmenta un 2% i Canillo i Andorra la Vella són les parròquies que més creixen
El Principat va acabar l’any 2016 amb una població total de 73.105 habitants, segons la xifra estimada i que es considera com a real, ja que és la que s’obté encreuant dades amb altres organismes oficials, que registra el departament d’Estadística i que va fer públiques ahir. El cens en data de 31 de desembre, doncs, implica un creixement de l’1,9% (+1.373 persones) respecte dels 71.732 amb què es va tancar el 2015. Aquest augment es concentra principalment a les parròquies de Canillo (+302 residents, +9%), Andorra la Vella (+244 residents, +1,1%) i la Massana (+222 residents, +2,4%). En canvi, les parròquies que menys van créixer són Ordino (+148 residents, +3,3%) i Encamp (106 residents, +1%).
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar que l’increment de població “és positiu perquè es torna a consolidar la mà d’obra”. En aquest sentit, va explicar que “baixa l’atur i augmenta la població”, per tant, els canvis en els registres demogràfics considera que “es poden entendre en una línia global de millora de l’economia”.
Pel que fa a la població per grups d’edat, la piràmide presenta la majoria de la població concentrada entre els 35 i els 55 anys en ambdós sexes. En les dades fetes públiques per Estadística també es va assenyalar que la població s’engloba, en un 72%, en el tram entre que va dels 15 als 64 anys, amb una població menor de 15 anys que representa el 14,8%, i una població major de 65 anys que representa el 13,2%.
Amb tot, encara hi segueix havent una diferència bastant important pel que fa a la població estimada i la registrada (la que recullen els comuns). Així, segons les xifres de les administracions locals, el 2016 es va tancar amb 78.264 persones, el que comporta un augment del 0,3% pel que fa a la població recollida el 2015. Això suposa una desviació del 7,1%, de manera que els comuns tenen inscrites 5.159 persones més que Estadística. Per parròquies, Canillo es manté com a territori amb una major divergència entre les dues dades, concretament del 18,8%; per darrere seu se situa la Massana, amb un 13,4% més d’habitants registrats dels reals; i en tercer lloc hi hauria Encamp, amb un 12,5% més de persones de les que li atorga el Govern. En canvi, qui té els números més ajustats és Andorra la Vella, amb una desviació tan sols del 2,1% i Escaldes-Engordany, que presenta una diferència del 3,4%.
Precisament aquestes són dues de les parròquies que més tasca de neteja del cens han fet els darrers anys. Marsol va remarcar que en el cas de la capital, durant el 2016 van donar de baixa un total de 1.234 persones “que vam constatar que no vivien aquí”. És per això que insistia en la bona tendència pel que fa a la recuperació, ja que “tot i donar de baixa gent, seguim creixent”.
Pel que fa a la tasca que queda per fer, va destacar l’esforç que fan totes les corporacions locals per ajustar el cens al màxim, i va afegir que a dia d’avui s’està treballant per eliminar tots aquells números de cens que estan duplicats. Per evitar que el problema es repeteixi en un futur es vol que només el registre civil i immigració puguin donar números.
MENYS PORTUGUESOS I MÉS FRANCESOS
Per nacionalitats, el grup de residents francesos és el que creix amb un major percentatge (+4,7%), si bé cal tenir present que el nombre de persones amb nacionalitat francesa continua sent molt baixa en comparació amb la resta (2.968 persones). Fonts de l’ambaixada van destacar que el fet que els darrers anys es vagin guanyant residents “és testimoni de l’atracció que té Andorra per als francesos”. A l’altre costat de la balança s’hi troben els portuguesos. En relació al 2014 perden 65 persones (-0,7%) i se situen en 9.196 persones. Des del 2010 la comunitat s’ha reduït en 1.636 persones. El cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, va indicar que la pèrdua de població va estar molt marcada per la crisi, però que darrerament han detectat més arribades al consolat.