benestar

Detectats 200 infants en situació de perill

En la majoria dels casos els nens van ser víctimes d’una negligència per part dels pares

Detectats 200 infants en situació de perillXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un total de 200 infants d’entre 0 i 10 anys (el 2,4%) es trobaven en situació de perill l’any 2014. Aquest és el resultat que posa damunt la taula l’estudi Infància en perill a Andorra. Realitats, problemàtiques i noves perspectives, elaborat des de la Fundació Julià Reig, amb el suport del Govern, que es va presentar ahir. La majoria de casos (un 44%) s’han detectat a través del servei d’urgències, ja sigui per agressió, per accident causal o per més de dos accidents extraescolars, i la resta han estat seguits per l’equip especialitzat de protecció a la infància (29%) i pel servei de policia (6%). En aquest darrer cas va posar en relleu que tots els menors eren víctimes, excepte un cas en què es tractava d’un menor agressor.

La responsable de l’estudi, Mag­da Mata, va indicar que tots aquests casos se seguien des d’algun recurs o servei de l’administració i que el més recurrent són les negligències per part dels pares. És a dir, els progenitors no havien actuat per tractar problemes de salut, no rebien l’alimentació adequada o tenien problemes d’higiene o vestimenta.

Mata va destacar que l’estadística és similar a la que es produeix als països veïns i va voler remarcar que s’ha comprovat que “l’Estat està involucrat en la protecció dels menors i està dotat dels recursos necessaris per detectar els casos de risc i fer-ne el seguiment”, amb una ampliació de la legislació referent a aquest segment de la població.

Pel que fa a les conclusions i recomanacions, l’estudi fa incidència en la dificultat per obtenir dades i que no siguin unificades, per la qual cosa es proposa la creació d’una base de dades unificada i codificada. També s’admet que la major dificultat per detectar risc o perill és en la franja de 0 a 3 anys, ja que molts infants romanen al domicili i no utilitzen els serveis d’escola bressol. En aquest sentit, va demanar que s’ampliï el servei d’atenció maternoinfantil per tal de poder cobrir aquesta franja d’edat. “Seria una manera per poder arribar a aquests infants que no van a escoles bressol i que no tenen cap recurs de seguiment”.

L’estudi ha fet una entrevista a 30 famílies i entre les dificultats més destacades hi ha la de conciliar la vida laboral i familiar en relació als horaris de treball, però també en casos de malaltia dels infants. Mata també va aprofitar per demanar més campanyes d’informació i divulgació perquè han vist que moltes famílies amb dificultats econòmiques no coneixen els recursos que tenen al seu abast. L’estudi dona continuïtat al treball fet el 2013 sobre adolescents.

TREBALL PER A LA LLEI D'INFÀNCIA

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va avançar ahir que s’espera que el mes d’abril es pugui disposar del primer esbor­rany de la llei d’infància, precisament una de les recomanacions fetes en l’estudi de la Fundació Julià Reig del 2013. Espot va destacar que el text donarà “un impuls decisiu a les polítiques en matèria d’infància i adolescència” i permetrà actualitzar l’actual regulació, que és de l’any 1996, de la qual va dir que “ha fet bona feina però ha quedat obsoleta”. Espot va remarcar que la nova llei donarà instruments jurídics per combatre situacions de risc i també modernitzarà la regulació pel que fa a adopcions.

tracking