Mercat immobiliari
Augmenta la demanda per comprar terrenys i locals
L’AGIA constata que es reben peticions de particulars per adquirir parcel·les per construir xalets però també de grups per a noves promocions
El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, va explicar que el mercat de la compravenda i del lloguer ha experimentat el 2016 símptomes de millora notables, malgrat que va voler ser moderat en les valoracions. Va declarar que aquest últim any ha servit per constatar que “realment estem a l’inici de la recuperació” i que “hi ha evidències que les coses van millor, que es fan més operacions i que la demanda creix”, encara que va matisar que “tot i així vull ser prudent perquè les coses van a poc a poc i serà un procés llarg”. Per constatar aquestes declaracions va donar una dada molt reveladora: “Ha crescut la demanda en tot tipus de productes de compra, no tan sols en els habitatges econòmics, sinó també en els locals i inclús en els terrenys. Hem rebut peticions de privats que busquen parcel·les per fer-se una caseta, però també grups que estan mirant promocions”, i va argumentar: “Aquesta és una prova que les coses estan canviant.” A més, va confirmar que durant el 2016 va augmentar la venda de pisos respecte als anys anteriors, i va declarar que per al 2017 s’espera que aquest creixement persisteixi i que la demanda pugi, encara que va matisar que no disposava de dades concretes.
Tanmateix, Galobardas va manifestar que aquest increment de l’oferta no s’ha traduït encara en un augment de preus. “Creiem que des de fa tres o quatre anys les tarifes estan estables.” Però va reconèixer que en el cas del lloguer l’escenari és diferent. “La situació tampoc no ha variat gaire, però sí que és veritat que a les parròquies centrals hi ha una tendència a la pujada, certa tensió a l’alça.”
Diferències de preu
El professional del sector va explicar que tot i no tenir dades concretes, des de l’associació han constatat que hi ha una diferència de preu d’entre el 25% i el 30% entre un mateix producte situat al centre respecte a la resta de parròquies, tant si es tracta de pisos de compra com de lloguer. Al mateix temps, tot i que no va poder precisar el preu mitjà del metre quadrat per a la compra ni per a l’arrendament, va apuntar que és una qüestió que “depèn del tipus de producte i de la situació. Una cosa és que estigui ubicat a les parròquies centrals i un altre és que no ho estigui, i també hi ha diferències inclús per barris”.
D’altra banda, el president de l’AGIA també va parlar sobre l’increment del 0,4% de l’IPC per al 2017. “Hi ha propietaris que han augmentat el preu del lloguer i d’altres que no. Hi ha una mica de tot, però el que és clar és que la llei ho permet i, per tant, ho pot aplicar qui vulgui. Hi ha qui ha preferit no apujar la xifra perquè és molt poca cosa, però en canvi n’hi ha d’altres que com que tenien els pisos bloquejats des de fa molt de temps han volgut incrementar el preu.”
Galobardas també va fer referència al tema dels pisos turístics. “Amb els anys és veritat que molts pisos han trobat sortida en el mercat turístic. Inclús hi ha empreses que s’han dedicat a aquest camp i que amb el temps han anat acumulant molts pisos. Aquest fenomen ha provocat que s’hagi frenat una mica la possibilitat de llogar.”
En aquest sentit, el president va destacar que en els últims anys la demanda ha anat creixent a poc a poc i en canvi l’oferta s’ha quedat igual. “Es va planejant fer nous immobles, però des que es concep un edifici fins que no es construeix passen molts anys i, per tant, els ajustos entre la demanda i l’oferta són lents”.
Sobre la distribució poblacional, Galobardas va assenyalar que a les parròquies centrals es concentra més la gent del país i, en canvi, el perfil dels que lloguen a llocs com Ordino, Arinsal, o Canillo és molt més turístic i no tant per viure o treballar. Un altre procés quant a repartiment és que molts habitants del país s’han traslladat a viure a la Massana, Encamp o Sant Julià per la diferència de preus.
L'OFERTA DE PISOS BARATS I CARS ÉS MOLT REDUÏDA
El president de l’AGIA va desmentir que el Principat tingui mancança de pisos de lloguer, però va reconèixer que hi ha certs productes que són més populars que d’altres i, a conseqüència, l’oferta se’n ressent. En aquest cas, Galobardas va destacar que “falten habitatges en els dos extrems. Tant de productes molt barats com de molt cars. Hi ha molt pocs pisos d’aquesta morfologia”, i hi va afegir que “la demanda supera indubtablement l’oferta”.
El president de l’AGIA va destacar que aquesta manca d’oferta és quelcom “normal” i forma part de “la tendència natural del mercat”. Així mateix, va explicar que l’escassetat immobiliària en productes de lloguer s’ha produït a conseqüència de la remissió de la crisi econòmica. “Durant els anys de recessió s’havien acumulat carteres d’habitatges en lloguer disponible i la gent que volia trobar un pis per arrendar disposava de moltes opcions per escollir”, va indicar, i hi va afegir: “Ara, amb la recuperació, tots aquests pisos s’han anat ocupant i ara estem treballant amb els pisos que entren i surten.” A més, va dir que l’augment d’assalariats i de nous residents al Principat també havia exercit “una pressió addicional”.