Ocupació
Un 12% més de temporers que l'any passat
L’increment més pronunciat s’ha registrat a l’hostaleria, amb un 14% més de contractacions que el 2015-2016
La contractació de temporers ha estat un 12% superior aquesta temporada respecte a l’anterior. Fins al 23 de gener passat s’havien contractat un total de 3.796 treballadors, 409 més que durant el mateix període de l’any passat –la quota inicial d’autoritzacions per a activitats d’hivern era de 3.281 empleats–, de manera que el consum se situa en el 116%. Del total d’empleats, 2.211 són comunitaris i 1.585, extracomunitaris. Aquests darrers s’han incrementat en un 38% respecte a la temporada anterior, mentre que els europeus han descendit en un 1,3%.
Per sectors, el de l’hostaleria és el que ha registrat un augment més acusat en la contractació de temporers, amb 2.581. Durant la temporada 2015-2016 es van fitxar 2.261 treballadors eventuals, de manera que la pujada ha estat del 14,2%. Especialment destacable ha estat la crescuda del personal extracomunitari, d’un 54%. Segons el president de la Unió Hotelera, Manel Ara, l’augment de treballadors de temporada “s’ha disparat” perquè hi ha hagut “un repunt de l’activitat”. En aquest sentit, afirma que d’aquesta dada es desprèn que “el sector s’està recuperant i una prova n’és la contractació”.
“Aquest augment confirma certa recuperació i fa pensar que l’activitat ha estat més forta que altres anys”. Amb tot, segons Ara l’elevada taxa de temporers posa de manifest “que l’activitat ha anat augmentant però seguim sense trobar mà d’obra”. D’aquesta manera, apunta que “hi haurà temporers que es quedaran” fora de temporada per suplir la manca de recursos humans del mercat interior. El pes del sector turístic es plasma en el fet que del total de treballadors temporers que hi ha al país, el 46% treballa en serveis de restauració, de cambrers, serveis personals, protecció i dependents, mentre que un 30% són cambrers d’habitacions, ajudants de cuina i agents d’explotació de teleesquí.
Les quotes menys cobertes van ser les d’extracomunitaris de comerç al detall i la d’agències de viatges de comunitaris. Després de l’hostaleria, el sector amb més temporers és el de pistes, amb 926 autoritzacions acordades, i el de lloguer de material d’esquí, amb 249. En ambdós casos l’increment ha estat del 8,3%. Per contra, la contractació temporal al comerç ha minvat un 14,3%.