Política

Les joventuts del PS plantegen que els residents votin a les comunals

El grup abordarà la legalització de la doble nacionalitat, la despenalització de l’avortament o l’opció de decidir en referèndum el tipus de model d’Estat.

Les joventuts del PS plantegen que els residents votin a les comunalsJSA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA) es va presentar ahir en societat amb l’ànim de fomentar la participació política proposant, per exemple, que tots els residents puguin votar a les eleccions comunals i que es redueixi el nombre d’anys que fan falta per aconseguir la nacionalitat. El coordinador de l’entitat, Pere Baró, va assegurar que al Principat hi ha “un problema de representativitat”, ja que “el Consell General no representa Andor­ra, sinó els andorrans”, és a dir, els ciutadans amb el passaport del país. “A Andorra hi ha moltes més nacionalitats que haurien de ser representades”, va dir, i en aquest sentit va defensar el dret a vot dels residents a les comunals i la reducció del termini d’anys per obtenir la nacionalitat per tal d’implicar més els ciutadans en la política.

L’entitat va celebrar ahir a la seu del PS l’assemblea fundacional –es van aprovar els estatuts i van escollir els sis membres de l’òrgan gestor– amb la participació d’una dotzena de joves d’entre 20 i 30 anys. En la roda de premsa posterior a la reunió, Baró va explicar que estan oberts no només als ciutadans que s’identifiquin amb el PS –en reben el suport econòmic i logístic però són una agrupació independent–, sinó “a tots els joves progressistes del país”. “Volem esdevenir l’altaveu de la joventut socialdemòcrata d’Andorra”, va manifestar.

Desafecció política

El coordinador de les joventuts socialdemòcrates va afirmar que el jovent “se sent menysvalorat” al país perquè ni els partits ni les institucions ni la vida política reflecteixen les precupacions d’aquest col·lectiu, “els problemes socials que ens afecten”. En aquest sentit, va assenyalar que “un dels problemes principals és que no hi ha representació jove als partits, al Consell General i als comuns”, i això, a parer seu, provoca desafecció política.

D’aquesta manera, va posar de manifest que una manera de reduir l’abstenció seria implicar més els ciutadans, i va apuntar que el requisit dels 20 anys de residència és “un problema” perquè “molta gent no pot votar i ja no té interès”. Aquesta qüestió, com la legalització de la doble nacionalitat o la despenalització de l’avortament, són alguns dels temes que la JSA debatrà en assemblea per fixar un posicionament. “Són temes que estaran a la nostra agenda”, va indicar. A més, va anunciar que l’agrupació no tindrà “temes tabú” i abordarà, també, un canvi de model d’Estat o la convocatòria de referèndums perquè els ciutadans decideixin “quin tipus de país volen”. “No ens hem posat cap bar­rera”, va reblar.

Segons va argumentar el portaveu socialdemòcrata, les institucions “decideixen el nostre futur i és important que hi siguem representats”, va insistir, i en aquest context va anunciar que l’entitat té previst incidir en l’actualitat política del país organitzant formacions i participant del debat polític tant al parlament com a les corporacions locals.

OBREN LA PPORTA ALS JOVES D'SDP PERQUÈ S'UNEIXEIN

El jovent socialdemòcrata deixa clar que l’entitat està oberta a tots els ciutadans joves de l’espectre progressista votin el que votin i amb carnet de partit o sense. “Són benvinguts els del PS, els d’SDP i els d’altres llocs”, va assenyalar Baró, alhora que va afegir que “si un jove se sent representat per SDP no li negarem l’entrada”. El coordinador de la nova entitat va destacar que la participació dels membres serà lliure i que la voluntat és aglutinar “tota la gent d’esquerres que hi vol dir la seva”, i va recalcar que el grup és independent del PS, de qui només rebrà suport econòmic i logístic. “No hem de retre comptes al PS. Les decisions les prendrem nosaltres.” De la dotzena de membres de la JSA, només “dos o tres” són afiliats o simpatitzants del partit.

tracking