Anàlisi econòmica
Standard & Poor's conclou que l''afer BPA' s'ha tancat “amb èxit”
Standard & Poor’s augura una recuperació econòmica gradual un cop s’ha culminat satisfactòriament el ‘cas Banca Privada’
L’anàlisi de l’economia nacional i de les perspectives de futur feta per Standard & Poor’s és positiva “pel compromís del Govern amb l’agenda de reformes, l’expectativa d’una recuperació econòmica gradual i l’estabilització del sistema financer un cop s’ha culminat amb èxit la resolució del cas Banca Privada d’Andorra”. S&P diu que l’entrada en vigor de l’intercanvi d’informació “és un pas positiu endavant en la convergència de la legislació andorrana amb les pràctiques internacionals i ajuda en les negociacions que el Principat manté amb la Unió Europea per a un acord d’associació”. En aquest aspecte, hi afegeix que aquest any les institucions financeres andorranes han adoptat les regles de comptabilitat europees, fet que comportarà molta més “transparència i podran ser comparades amb les de les entitats d’altres països europeus”.
L’avaluador considera molt positius “els intents de tenir una cooperació més propera amb les institucions financeres internacionals com el Fons Monetari Internacional [FMI] perquè aquestes iniciatives poden millorar la capacitat del país per evitar futures crisis financeres”.
Creixement moderat
Standard & Poor’s veu que el creixement d’Andorra el 2016 és “moderat”, amb un augment nominal del producte interior brut de l’1,8%, que seria de l’1% en termes reals (les dues magnituds es diferencien en el fet que el PIB real es fa sense tenir en compte les variacions de preus en un any –inflació–, sinó que estableix un preu constant sense canvis). El creixement “és el resultat de l’estabilització del sistema financer coincidint amb la recuperació dels socis clau per a Andorra, especialment Espanya”. Preveu una millora “per l’obertura a la inversió estrangera amb increment de l’obertura de negocis. L’anàlisi augura una recuperació “gradual” de l’economia en el període que va del 2017 al 2020 amb creixements que se situarien en un 2,2% d’increment del PIB nominal, que vindria a ser un 1,2% del PIB real.
S&P recorda que existeix el risc d’una sentència favorable als germans Cierco contra l’Estat i la reclamació corresponent de 360 milions d’euros. L’empresa avaluadora incideix que aquesta xifra és equivalent al 14% del PIB i que és propera als ingressos de l’Estat de tot un any (400 milions). Ho destaca perquè vol deixar clar que les seves anàlisis no tenen en compte l’impacte que podria tenir haver de fer front a aquesta despesa milionària. Al mateix temps, però, vol deixar clar que “no hi ha cap evidència que el cas BPA hagi danyat la resta de bancs del sistema financer andorrà”, encara que apunta que la convergència de les regles del joc (intercanvi d’informació fiscal) amb les internacionals suposa “un repte per a la competitivitat del sector financer a mitjà termini”. Respecte a la banca, S&P comenta que entre les entitats i les filials a fora hi ha uns 46,5 bilions d’euros sota gestió, que significaria 18 vegades el producte interior brut d’Andorra. I el sector és equivalent al 20% del PIB. Aquests factors fan que Andorra sigui vulnerable a “potencials turbulències en aquest sector”. Perquè S&P considera que per als bancs és el Govern d’Andorra “de facto l’última barrera financera”. Aquest fet pot arribar a tenir una incidència directa en la sobirania atès l’impacte que els problemes del sector financer tindrien en el balanç de l’Estat.
S& P fixa en 36.700 dòlars anuals el producte interior brut per capita al tancament del 2016. L’avaluador adverteix, però, de les vulnerabilitats de l’economia “per la concentració en els serveis financers i el turisme, així com també per la dependència dels seus socis comercials, França i Espanya”. Afegeix que els ràtings estan assentats en l’estabilitat de les institucions del país.
XIFRES D’S&P
-PIB del 2017 al 2020
Les perspectives d’Standard & Poor’s per a l’economia andorrana estableixen uns creixements d’entre l’1,1% i l’1,3% per al període entre el 2017 i el 2020,
-PIB ‘per capita’
L’evolució del PIB per capita serà positiva els propers tres anys. L’anàlisi indica que dels 36.700 dòlars per persona de final del 2016 s’arribarà als 39.400 dòlars el 2020.
-PIB en xifres
Les anàlisis d’Standard & Poor’s fixen el PIB andorrà en 2.600 milions d’euros. El 2020 s’haurà arribat segons aquestes previsions a 2.800 milions d’euros .
-Fons bancaris
L’avaluador nord-americà estima que els fons que gestiona la banca andorrana són 46.500 milions d’euros. Aquesta xifra és equivalent a 18 vegades el producte interior brut nacional.
-Deute respecte PIB
El deute de l’Estat se situa-ria segons els càlculs d’S&P en un 39,6% del PIB nacional. Aquest percentatge s’ha anat reduint una mica en els darrers anys perquè havia arribat a ser el 2012 d’un 41,7% .
-Taxa d’atur molt baixa
L’avaluador fixa la taxa d’atur a la finalització del 2016 en un 3,7%. La tendència serà que el 2017 baixi fins al 3,5% i d’aquí no baixi, ja que serà l’atur crònic.