Govern

El ministeri de Salut planteja que visitar-se a fora tingui sobrecost

El ministeri prepara una reforma en què els pacients que van a un metge convencionat amb la CASS però de fora tinguin un copagament més alt

El ministeri de Salut planteja que visitar-se a fora tingui sobrecost

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La reforma sanitària que impulsa el ministeri de Salut encara no està definida però ja hi ha diversos canvis pels quals s’aposta. El de major impacte per al ciutadà serà la creació del metge de referència, perquè comportarà una modificació substancial de l’itinerari sanitari. Cada ciutadà tindrà un metge de capçalera i serà qui rebi obligatòriament la primera visita. Quan el de capçalera ho consideri oportú desviarà el pacient a un especialista. La inclusió del metge de referència en el sistema ja és àmpliament coneguda. La mesura nova que Salut preparà, segons diverses fonts del món sanitari, i que pot tenir un impacte gairebé similar al dels metges de capçalera, és l’establiment d’un copagament més alt per anar a visitar-se a l’estranger. La Seguretat Social actualment té convenis amb metges i hospitals de fora del país. Un afiliat a la CASS actualment pot decidir passar visita amb un d’aquests metges estrangers i pagarà el mateix que si es visités a Andorra amb uan tarifa fixada i amb el retorn del 75% del preu.

Retorn menor del 75%

La intenció del ministeri és establir que les visites a l’exterior es puguin continuar fent, però amb un retorn de copagament diferent. No seria del 25% per les visites ni del 10% per les intervencions hospitalàries. Cal establir quin és el percentatge que s’haurà de retornar. Aquest nou model que Salut planteja no s’aplicaria quan la visita a l’exterior correspongui a una de les especialitats que no hi ha a Andorra. S’estudia com afinar-ho ben bé perquè també podria no tenir sobrecost quan l’especialista que es visita correspongui a una àrea molt saturada en aquell moment i per la qual calgui mesos d’espera.

Els detalls de com s’aplicarà enacara estan en suspens, però la voluntat del ministeri és que bona part de la despesa sanitària que s’està realitzant fora d’Andor­ra en especialitats que ja estan cobertes al país es recuperi. La mesura, segons altres fonts properes al ministeri, no significaria un estalvi directe gaire elevat, però sí que repercutiria a destinar més diners als professionals sanitaris nacionals. Aquest aspecte és important entenent que amb d’altres mesures l’objectiu de la reforma serà la reducció directa de despesa i això sí que tindrà un impacte reductor en els ingressos dels professionals sanitaris.

El ministeri, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i la CASS també treballen per buscar una fórmula que eviti que tots els llicenciats (o diplomats) andorrans i residents passin a estar directament convencionats amb la Seguretat Social i per tant passin a formar part del sistema públic, per la constància de l’increment de la despesa molt relacionada amb el nombre de professionals sanitaris convencionats en cada àrea. La idea amb què treballen passaria perquè la convenció directa només tingués lloc en especialitats en què el nombre de professionals fos insuficient. A les àrees que el ministeri, la CASS o el SAAS consideressin que estan perfectament cobertes la convenció amb la Seguretat Social no seria automàtica. Es tracta d’un projecte complicat de desenvolupar perquè, segons fonts jurídiques, es podrien estar creant uns números closos que deixarien en situació de desigualtat els ja exercents i els futurs llicenciats.

tracking