Víctor Filloy
“Els projectes d'Andorra Turisme no estan prou madurs”
Els contractistes d'obra es queixen que s’incloguin al pressupost inversions sense concretar perquè les empreses es dimensionen per fer aquestes obres i ara potser no s’executen
El gerent de l'Associació de Contractistes d'Obres (ACODA), Víctor Filloy, destaca la preocupació dels constructors pels dubtes sobre la inversió pública perquè només així es podran mantenir els 2.700 empleats actuals del sector en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.
Els contractistes estan preocupats pel volum de feina que hi pugui haver?
Igual que a final del 2016 podíem plantejar que es veia una mica d’estabilitat i que estàvem afrontant el 2017 amb optimisme, ara hi ha novetats polítiques que ens han fet reflexionar una mica i entendre que el 2017 podria no anar tan bé. Estem en l’impasse de veure què passarà sobretot en obra pública.
Veuen que pot perillar la inversió d’obra pública prevista?
Hi ha empreses que estan dedicades bàsicament a obra pública i el seu client principal són les administracions, i quan el teu client et diu fa uns mesos invertiré tant, aguanta el personal, si pots anar comprant maquinària també i fas un esforç, arriben les festes de Nadal i aguantes el personal. Durant els tres primers mesos de l’any no hi ha pressupost i et frena l’economia. Veus aquest alentiment, que pot perillar alguna partida d’inversió, i projectes que estan al pressupost i estan poc madurats i probablement no s’acabin executant. Veus les fortíssimes esmenes que han fet alguns grups al pressupost com han estat els liberals, i algun projecte significatiu de país que ara està en stand-by, doncs tot això ens preocupa.
Liberals s’oposava a la majoria d’inversions per la incertesa econòmica del país?
Ho trobo molt encertat però com a partit liberal no ho acabo d’entendre perquè la seva filosofia ha de ser promoure l’economia, intentar reactivar-la mitjançant aquest tipus d’inversió. Entenc més que un partit liberal fes unes propostes alternatives, si no creu en l’espai multifuncional o no sé quins projectes, hauria estat interessant veure quin era el seu model alternatiu i per això ens va sorprendre molt. Estem per gastar? No ho sé, el que probablement hem de ser és més rigorosos en fer el pressupost i si dius que hi haurà 40 milions no podem jugar i després que n’hi hagi 30, i que la meitat no s’acabin de fer, perquè ens hi juguem molts llocs de treball i moltes inversions dels empresaris. És gairebé millor que et diguin n’hi haurà 20, ben estudiat i ben fet, i que s’executaran.
Hi ha mala previsió del Govern per preveure més inversió de la que podia assumir?
La responsabilitat és de tots, no em vull centrar només en alguns partits polítics. El que governa té la responsabilitat, després els que fan les esmenes, el tema parlamentari es retarda molt. Que les transferències als comuns acabin sent de 9 milions més ens preocupa perquè el ministre Cinca ja va dir que segurament es trauria d’inversió i és lògic, no la trauràs de sanitat, ni d’Educació, ni d’ajuts socials, és evident que s’ha de treure d’infraestructures, però això també pot generar una problemàtica. No immediata però no invertir el que tenies previst també està generant una baixada de l’activitat econòmica interna.
Com pot afectar el sector?
El pressupost d’aquest any estava molt orientat, i ens agradava molt, a l’edificació, que dona molta més feina al teixit econòmic perquè hi treballa tothom, electricistes, lampistes, tots els sectors, i no és el mateix que un eixamplament de carretera que amb quatre operaris i dues màquines ja està fet. Aquí els recursos anaven molt més orientats a engegar l’economia i si tot això ara comença a penjar d’un fil evidentment que ens preocupa.
Han contactat amb Govern per manifestar-li la preocupació?
Som conscients que veuen que la preocupació nostra hi és si s’ha de rebaixar el pressupost. A més a més, en el debat del pressupost escoltem que alguns dels projectes no són prou madurs, com ara l’espai multifuncional. Sembla que és un projecte molt interessant, no discuteixo si és necessari o no, però està dins del pressupost i sembla ser pel que hem sentit al Consell que encara no té ni ubicació, ni està concretat del tot, s’està repensant.
Dubten que s’acabi fent?
No es pot fer això, has de posar dins del pressupost projectes d’inversió que creguis que realment podràs tirar endavant perquè si no estem enganyant d’alguna manera. Recordo un altre projecte que va sortir d’Andorra Turisme fa dos anys que eren les fonts d’aigua al riu. Sembla que els projectes que surten d’Andorra Turisme potser no estan prou madurats, abans d’incloure quelcom al pressupost haurien de treballar-ho una mica més. És la nostra opinió, evidentment, i jo no estic dient ni que sigui necessari ni que no ho sigui, simplement que han de ser projectes molt més madurs.
Què esperen que es pugui acabar invertint?
No ho sabem, tenim aquest dubte de reconducció del pressupost d’aquests 9 milions d’euros, dubte d’alguns projectes que s’acabin executant i un altre que es ve a afegir que és The Cloud. Un projecte interessant, que creiem que podia ser en clau de país, no ens manifestem ni a favor ni en contra, però com a mínim les autoritats públiques havien manifestat que volien fer això, com ho volien fer, quin import hi volien destinar i quins terminis de licitació, tot això torna a estar enlaire. S’està replantejant el model, el contingut, i es replantejarà segurament si hi va el casino o no i tot això es va retardant. Van passant les setmanes i ens preocupa perquè ve a dir que el model no estava del tot madur si ara estem plantejant una altra cosa del que havia d’anar. S’està retardant i tenim aquest neguit.
El sector privat recupera l’activitat i inverteix?
Sembla que es comença a animar algun particular, entenc que el cas BPA ens va fer perdre confiança en l’economia del país i ara s’està animant. Hi ha el pla Renova que està funcionant bastant bé, moltes vegades ens plantegem què hauria estat del sector sense aquest pla perquè molts particulars s’han atrevit a fer obres gràcies a les ajudes, i ara ha sortit un producte molt interessant d’una entitat bancària per fer rehabilitacions.
Tot s’està basant en reformes, no hi ha obra nova?
Molt poca obra nova perquè venim d’una època on s’ha fet molta cosa, algun xalet particular, pisos no, perquè pensem que el mercat encara té oferta per depurar.
Els immobiliaris afirmen que falta oferta de lloguer?
Si realment hi hagués molta necessitat els edificis es farien perquè els terrenys hi són, probablement encara podem jugar una miqueta amb l’estoc i potser si falten pisos de lloguer que es desenganxi algun projecte.
Els bancs han obert el crèdit?
És complicat, cada vegada demanen més garanties i és lògic, per evitar caure en situacions com en el passat de massa volum i poques garanties i que els bancs han hagut d’executar i quedar-se amb molts béns immobles. Potser caldria que ara fessin una mica més de país i comencessin a replantejar-se projectes que tenen aturats perquè si no s’hi afegeixen difícilment es poden tirar endavant.