EDUCACIÓ
L'UdA treballarà per potenciar la formació de ciències de l'educació
El Govern i la Universitat d'Andorra han signat avui el contracte programa per al període 2017-2019
De cara als propers tres anys la Universitat d'Andorra (UdA) veurà millorat el seu finançament i, de manera paral·lela, treballarà per potenciar la formació de ciències de l'educació. Així consta en el contracte programa 2017-2019 que han signat avui el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el rector de la Universitat d'Andorra, Miquel Nicolau.
D'aquesta manera, tal com han explicat, un dels eixos per a aquests tres anys passa per potenciar el bàtxelor en ciències de l'educació, de tal manera que els estudiants siguin capaços, en finalitzar, de vehicular les seves classes, no només en català sinó també en anglès i francès. La voluntat és que això sigui possible "al més aviat possible", segons ha posat en relleu el rector, i de fet es treballa perquè ja sigui una realitat el curs 2017-2018 tot i que Jover ja ha remarcat que no volen "anar amb presses" ja que caldrà avaluar com s'implementa. Un altre dels eixos serà incloure les competències en ciutadania democràtica i drets humans, la qual cosa també ha de ser un tret distintiu d'aquest bàtxelor. A banda, es vol crear també un màster en ciències de l'educació que serveixi, no només per donar continuïtat al bàtxelor, sinó que també sigui una via per a persones que provenen d'altres àmbits diferents a l'educació. A més, es vol potenciar la formació dels càrrecs directius de les escoles a través d'aquesta formació que ha de ser, tal com ha remarcat Nicolau, un pol d'atracció de gent de fora del país.
I pel que fa al finançament, tal com ha destacat el rector de l'UdA, "es dona un punt d'inflexió", amb aquest contracte programa que preveu un increment del 13% entre el 2015 i el 2019. De fet, tal com ha destacat el ministre, la transferència del 2016 va ser de 2.250.000 euros i la del 2019 serà de 2.442.000 euros, és a dir un increment "del 2,8% en tres anys", segons Nicolau. Jover ha afegit que l'acord és un "reconeixement a la feina feta" per la universitat al llarg d'aquests anys i alhora potencia "la seva maduresa" reforçant la seva autoregulació, l'autonomia financera i la capacitat del centre de generar ingressos. De manera paral·lela, s'harmonitzaran certs preus entre els diferents estudis i s'aplicarà recàrrecs del 50% a partir de la tercera vegada que un estudiant s'hagi de matricular en una matèria, perquè "siguin conscients dels costos" que suposen les formacions, ja que en el cas de les reglades, tal com ha recordat el titular d'Educació, estan finançades al 70%.
A banda de les ciències de l'educació, es vol potenciar la recerca i la dimensió socials de la universitat, és a dir, programes com l'Aula Magna. També es vol posar en marxa el màster en gestió cultural, que es podria iniciar en breu i el màster en dret, per al qual cal un acord entre l'UdA i el Col·legi d'Advocats. Tal com ha manifestat Nicolau, aquesta formació es podria començar a impartir a principis del curs 2017-2018 o com a molt al febrer del 2018.