Ensenyament superior

Màster en ciències de l'educació a l'UdA

El ministre d’Educació i el rector de l’UdA van rubricar un nou contracte programa que potenciarà la formació en ciències de l’educació i aplica canvis en el finançament.

Màster en ciències de l'educació a l'UdASFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nou document que fixa les línies estratègiques de la Universitat d’Andorra (UdA), així com el finançament del centre i la transferència que rep del Govern per al període 2017-2019, fa especial èmfasi en la formació en ciències de l’educació. D’un costat, perquè preveu canvis en el bàtxelor que des de fa alguns anys imparteix el centre d’ensenyament superior perquè els futurs docents tinguin competències en anglès i francès, a banda de català, i en ciutadania democràtica i drets humans sobre la base dels postulats del Consell d’Europa. I de l’altra, perquè es començarà a treballar en un màster que esdevindrà la continuïtat dels estudis de bàtxelor però que, alhora, podrà cursar qualsevol professional amb titulació universitària que es vulgui dedicar a la docència.

Quant als calendaris d’implantació, el rector de la Universitat, Miquel Nicolau, va assenyalar que els canvis en el bàtxelor podrien ser ja una realitat el curs 2017-2018. Quant al màster, Nicolau va assenyalar que es tracta d’un procés molt més llarg que comença amb l’elaboració del pla d’estudis però que sí que entenen que podria arrencar durant la vigència del contracte programa. Serà un màster de 120 crèdits i 2 anys de durada que també tindrà un vessant de preparació per a càrrecs directius de l’Escola andorrana i que es vol que “permeti atreure públic internacional”.

Quant a línies estratègiques, es vol continuar potenciant la recerca, un àmbit encara “molt jove” a l’UdA, i la dimensió social del centre amb projectes d’obertura cap a la població com l’Aula Magna, la Lliure o la Solidària.

El finançament

El contracte programa també preveu l’augment de la transferència que l’UdA rep del Govern. Segons va remarcar Nicolau, des del 2015 fins al 2019 haurà pujat en un 13%. Al seu torn, el ministre d’Educació, Èric Jover, va precisar que els 2,25 milions transferits per part de l’executiu el 2016 seran 2,44 milions el 2019. Un 23% del finançament de l’UdA prové de recursos propis, mentre que la resta prové del finançament públic.

Èric Jover va assenyalar que el nou contracte programa signat és un “reconeixement a la feina feta” des del centre d’ensenyament superior que “augmenta la capacitat financera” i, al mateix temps, posa en valor la seva “responsabilitat i maduresa” com a universitat pública. Jover va remarcar que per al Govern la Universitat d’Andorra és una “eina estratègica” perquè ha de dotar “dels recursos humans necessaris per afrontar els reptes del país”.

PENALITZACIÓ PER REPETIR TRES COPS

L’acord també “harmonitza” el preu de les matrícules ja que s’havien detectat descompensacions entre les diferents carreres, segons va assenyalar el rector de l’UdA, i incorpora recàr­recs per a aquells estudiants que es matriculin per tercer cop en una mateixa assignatura. L’hauran de pagar un 50% més cara. Miquel Nicolau va indicar que es tracta d’una mesura que pretén “conscienciar els estudiants dels costos que té la formació pública” i que ja s’usa en centres d’ensenyament superior d’altres països. El ministre d’Educació va recordar que la formació reglada està subvencionada en un 70 per cent per l’administració.

tracking