Executiu
Salut anuncia que la reforma sanitària s'implantarà al llarg d'aquest any
Els canvis es faran durant aquest any entenent que seran durs i que si es fessin el 2018 podrien tenir impacte electoral
Els canvis de la reforma sanitària seran durs i els responsables de Salut van instar els polítics demòcrates tant de Govern com del Grup Parlamentari, segons múltiples fonts presents ahir a l’acte, a ser capaços d’aguantar les pressions que hi haurà per aturar-ho. Aquest va ser un dels punts importants de l’exposició sobre les grans línies de la reforma sanitària que van presentar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, el director del Servei andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i de l’Hospital, Josep Maria Piqué, i el president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, Joan Miquel Rascagneres.
La trobada estava preparada per donar a conèixer els canvis que s’estan preparant, per comunicar que el gruix de la reforma s’engegarà aquest mateix any i per instar els polítics del bàndol majoritari que siguin ‘forts’ i que no cedeixin davant els atacs que s’esperen per fer fracassar el nou model. La necessitat d’actuar ràpid es basa en la voluntat de minimitzar l’impacte electoral de les mesures i partint de la base que si s’engeguen el 2017 els possibles efectes negatius ja estaran molt diluïts el desembre del 2019 quan tinguin lloc els pròxims comicis.
Canviar la ruta del pacient
La reforma tindrà diferents mesures d’impacte. L’objectiu és canviar la ruta que segueix el pacient dins dels processos assistencials. S’acaba amb la llibertat d’elecció de metge perquè s’haurà d’anar obligatòriament a un de capçalera, sense l’opció actual de visitar d’entrada un especialista. Si el de capçalera no deriva el pacient no hi podrà anar a cost zero. S’acaba també la llibertat d’anar a l’estranger a visitar-se als metges convencionats amb la CASS. Sortir de la ruta establerta comportarà que el pacient haurà de pagar molt més. Els metges i professionals sanitaris, en una mesura que com totes les altres ja les ha avançat el Diari, tindran unes condicions molt més estrictes per convencionar-se amb la CASS i per ser assalariats de l’hospital.
L’objectiu final és posar unes regles tan marcades que ni els pacients ni els professionals sanitaris en puguin sortir sense patir les conseqüències. Al final del procés, el que s’espera és rebaixar de forma sensible la despesa sanitària perquè tant els metges, especialment els liberals, com els pacients perdran la llibertat i amplitud de moviments que han tingut fins ara.