Justícia

La recusació presentada pels militars espanyols contra Pere Pastor no està fonamentada

L’únic vet que imposa el Tribunal d'Estrasburg és que un jutge no pot resoldre casos del seu propi Estat

Militars espanyols posen en dubte la sobirania del paísARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La recusació presentada per un grup de militars, policies i guàrdies civils contra el jutge andorrà del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg Pere Pastor no està fonamentada, segons fonts consultades pel Diari. L’únic requisit que imposa el Tribunal d’Estrasburg és que un jutge no pot resoldre qüestions del seu país. Pastor va arxivar una demanda que les forces de seguretat espanyoles havien presentat en aquest òrgan perquè s’elimini el límit imposat a les seves pensions des de fa 33 anys. Fernando Osuna, l’advocat dels militars, va presentar una recusació contra Pastor en què posava en dubte la seva independència d’Espanya. “Tot i que el jutge no ha estat proposat per Espanya és coneguda la relació d’Andorra amb l’Estat espanyol i la seva dependència administrativa en diverses qüestions”, destaca la recusació.

Per Carles Jordana, president de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), l’advocat ha volgut convertir un tema jurídic en polític. “Amb qüestions com aquestes no hem de fer política. És un jutge elegit per mèrits propis i com a país hem de defensar el concepte que és un jutge independent que representa Andorra, com els jutges dels altres 46 països que representen el seu Estat”, va explicar Jordana. El conseller va agregar que amb la recusació el que es busca “és ressò”.

El primer andorrà a formar part d’aquest òrgan va ser Josep Casadevall, que va entrar-hi el 1996. Casadevall va passar una vintena d’anys a la cort, on va ocupar diversos càrrecs i va resoldre casos d’Espanya i França.

El ministre d’Interior, Xavier Espot, va defensar que els arguments de l’advocat dels militars “estan fora de lloc” i els “falta fonament”, ja que “no hi ha cap mena de dubte que Espanya és Espanya i Andorra és Andorra i, si no fos així, no tindríem magistrat propi”. El ministre també va considerar que les institucions del Consell d’Europa “són plenament coneixedores” que Andorra és “un Estat de dret, democràtic, social i plenament independent”.

En la mateixa línia es va expressar l’advocat Francesc Badia, exdegà del Col·legi d’Advocats, que va qualificar la recusació d’absurda perquè el Principat és un país independent. “Andorra al Consell d’Europa és com qualsevol altre Estat i per tant té el mateix nombre de jutges al Tribunal d’Estrasburg que qualsevol altre país.”

Funcionament del Tribunal

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va explicar que quan arriba una demanda a Estrasburg un grup de professionals l’estudia, i si té base, la trasllada a un jutge, que al seu torn decideix si l’arxiva o l’eleva a la sala, formada per set magistrats de diferents països. “A ell [Pastor] li va semblar que s’havia d’arxivar”, va dir. Els jutges són elegits en ple per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, on es presenten amb una recomanació tècnica. Un cop elegit, la separació de poders entre els dos òrgans és absoluta.

tracking