tecnologia
La Batllia defensa que cal una llei que ajudi a perseguir els ciberdelictes
El primer congrés de ciberseguretat es va iniciar ahir per promoure l’intercanvi de coneixement
El Principat va donar ahir el tret de sortida al primer congrés de ciberseguretat, un esdeveniment que s’allargarà fins demà i que pretén promoure l’intercanvi de coneixement a través de conferències i taules rodones dirigides per experts. La batlle Azahara Cascales va participar en una d’elles i va aprofitar per dir que el país necessita una llei que reguli el sistema de telecomunicacions. “Si no disposem d’una normativa reguladora és més difícil perseguir el cibercrim. És una assignatura pendent que tenim.”
La batlle també va assenyalar que es triga molt temps a obtenir proves i que hi ha molt poques investigacions que arribin a judici. A més va apuntar que el 99% de les vegades el país ha de demanar ajuda. Ruth Sala, una advocada penalista especialista en delictes tecnològics, que també va prendre part en el mateix debat, va indicar que encara que els cibercrims gairebé sempre impliquin més d’un país és molt difí-cil fer una llei global. “Culturalment som diferents, per tant no és possible.”
Carlos Fragoso, perit informàtic, va dir que combatre el ciberdelicte “és molt complex perquè normalment implica diverses fronteres”, però va argumentar que s’està produint un canvi de tendència i que ara els països comparteixen més informació.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va inaugurar ahir les jornades al Centre de Congressos de la capital i va aprofitar per assenyalar que la realització de l’esdeveniment és molt encertada perquè la ciberseguretat “és un repte complex que no coneix fronteres ni jurisdiccions”. A més, va destacar els avenços que ha fet el país amb la signatura i ratificació del Conveni contra la Ciberdelinqüència del Consell d’Europa. Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom també hi va intervenir i va apuntar que a nivell cibernètic “som com un dels barris més perillosos d’una gran ciutat”.