salut

L'obligació d'anar al metge de capçalera s'iniciarà a la tardor

El ministeri té previst que després de l’estiu s’aprovi el reglament que imposarà als pacients passar visita sempre en primer lloc al metge de referència

Anul·len el permís de treball a un metge que només feia dues guàrdies mensuals

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El model sanitari nacional canviarà de forma substancial a partir de la tardor d’enguany si es compleix el calendari de reformes que el ministeri de Salut va comunicar al Govern, directius sanitaris i consellers generals demòcrates. Després de l’estiu s’aprovarà el reglament que obligarà els pacients a tenir un metge de capçalera assignat. A partir d’aquest moment el pacient obligatòriament haurà de visitar-se primer amb el seu metge de re­ferència, que serà qui decidirà si cal derivar el cas a un especialista, i que coordinarà “totes les actuacions que cal fer sobre el pacient”. La llibertat actual d’anar directament a l’especialista, o a qualsevol metge generalista, s’acabarà. O com a mínim no es podrà fer sense penalització econòmica, el que a efectes pràctics significa que el copagament serà més alt.

El canvi de model es farà amb el reglament conegut per via integrada i que serà un dels nou grans canvis que constituiran la reforma sanitària que aplicaran el ministeri de Salut, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Les deu modificacions van ser explicades pel ministre Carles Álvarez Marfany, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres, en la trobada amb l’executiu i els consellers demòcrates de la comissió sanitària.

El reglament de la via integrada recollirà que el “metge de capçalera referent [o pediatre d’atenció primària]” es converteix en “la porta d’entrada al sistema”. Serà responsable de “regular com i quan cal derivar els pacients a l’atenció especialitzada i definir els circuits de derivació”. I adverteix que hi haurà més control i limitació de les proves mèdiques o diagnòstiques. S’especifica amb un subterfugi dient que cal “potenciar l’adequació dels recursos utilitzats a la complexitat mèdica”.

Els deu punts de la reforma sanitària s’han de desenvolupar durant el 2017 i el 2018, segons les previsions que recull el document elaborat pel ministeri de Salut. Concretament són: introducció de la història clínica compartida; definició de quins serveis mèdics s’oferiran a Andorra i quins a fora i revisió de les tarifes sanitàries actuals; canvi de les condicions per convencionar-se a la CASS; reglament de la via integrada; nous contractes i condicions per als metges que treballin a l’hospital; noves condicions en el conveni entre la CASS i el Col·legi de Metges; noves condicions en el conveni entre la CASS i l’hospital; inici de programes de prevenció de malalties; modificació de la Llei de la CASS per poder aplicar els canvis; i per últim, modificació de la Llei del SAAS pel mateix motiu.

Dins d’aquests projectes hi ha múltiples canvis en el sistema sanitari del qual se’n poden destacar alguns. La història clínica compartida, amb aplicació prevista el setembre d’aquest any, significarà que les dades mèdiques d’un pacient estaran a disposició de tots els metges que el tractin. S’intentarà evitar així la duplicitat de proves mèdiques i que cada professional que el tracti pugui saber quina ha estat l’evolució fins a aquell moment. La definició dels serveis sanitaris que s’oferiran a Andorra (i quins a fora amb convenis amb l’estranger) està previst per a la primavera d’enguany. La voluntat és que es fixi quines són les “prestacions que seran finançades amb recursos públics i en quines condicions les podrà prestar”.

Una altra modificació important serà el canvi en els criteris per a l’acreditació per exercir. Els condicionants seran molt més rigorosos i la convenció automàtica dels llicenciats i graduats andorrans i residents en professions sanitàries es limitarà. També s’implementa a la primavera d’enguany. Per les mateixes dates –tot està relacionat– s’enduriran els requisits per treballar a l’hospital i s’apunta que hi haurà una disminució de retribucions, amb uns contractes estandarditzats amb salaris més similars. Seguint en el mateix bloc, a la primavera es preveu també el nou conveni entre la CASS i els metges. De nou hi haurà un enduriment de les exigències per part de la Seguretat Social i amb més eines de control. I la CASS i l’hospital renegociaran al març el seu conveni mutu.

ELS DEU PUNTS

La història clínica compartida requereix aprovació prèvia per part del Consell. I s’anirà implementant a partir del setembre del 2017.

La cartera que marca quines prestacions es donaran a Andorra i quines a fora inclourà també la revisió de les tarifes que busca contenir els costos. Primavera 2017.

L’acreditació per treballar en una professió sa-nitària a Andorra tindrà més requisits. Es limitarà per temes, com l’origen del títol, el reconeixement de l’especialitat... Primavera 2017 per a metges.

Obligació de visita inicial amb el metge de capçalera que després derivarà a un especialista si ho creu oportú. Tardor 2017.

El contracte de treball a l’hospital es farà nou per a tothom. S’homoge­neïtzaran les retribucions i les obligacions. Primavera 2017.

El contracte entre la Seguretat Social i els metges canviarà i la CASS establirà una sèrie de noves obligacions i controls. Primavera 2017.

El conveni entre la CASS i l’hospital es modificarà i es pagarà per activitat realitzada (març 2017) i no com ara amb un forfet. En una fase futura es passarà a cobrar per processos.

Protocols per a la prevenció de malalties greus amb polítiques actives. Major atenció als malalts crònics. 2017-2018.

Canvis a les lleis de CASS i SAAS. 2017-2018.

tracking