Dissabte, 11 de gener de 2025

Naturlandia acaba el 2016 amb 668.000 euros de dèficit

El parc tanca el 2016 amb uns números vermells mig milió per sobre de la predicció del cònsol

Naturlandia acaba el 2016 amb 668.000 euros de dèficitARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià havia previst tancar el 2016 amb un dèficit de 117.000 euros, fruit d’una nova forma de gestionar el parc, segons va explicar el cònsol major, Josep Miquel Vila, durant la reunió de poble de l’octubre passat. Els números finalment han estat pitjors, amb un dèficit de 668.000 euros, tot i que el balanç, segons fonts properes al comú, es podria considerar positiu. El nou forat de Naturlandia es relativitza, segons aquestes fonts, per diferents factors. D’una banda, els dèficits dels anys anteriors havien estat molt pitjors. Per exemple, el 2015 es va tancar amb 1,7 milions en negatiu. Com a segon argument s’esgrimeix que les previsions a poc per al tancament dels comptes estimaven en un milió els números vermells. I per últim, la perspectiva optimista es basa en el fet que, segons fonts comunals, el moviment de caixa (comparativa entre despeses i ingressos) hauria estat positiu durant l’any passat. El dèficit seria imputable fonamentalment al fet que es van pagar obres que es devien des de fa anys i que ja havien estat realit­zades.

Etiquetes:

Les previsions per al 2017, segons les mateixes fonts properes al comú, auguren un benefici en l’explotació de 199.000 euros. Si es complís aquesta previsió es tractaria del primer cop des que es va obrir el parc que hi hauria guanys. Els 199.000 euros són, però, un resultat inferior al que preveia el cònsol, Josep Miquel Vila, durant la reunió de poble. En aquella ocasió va parlar d’uns beneficis de 378.000 euros per a aquest any. Els números del cònsol, però, s’han de relativitzar tenint en compte que al gener es va decidir canviar de forma global el sistema de funcionament del parc, amb el tancament de tots els dimarts i dimecres de l’any (excepte a l’estiu) i de la meitat de l’abril, gairebé tot el maig i tot el novembre. Amb el tancament del parc un de cada tres dies de l’any i amb només l’obertura de la part superior de la infraestructura durant la temporada d’hivern tant el capítol d’ingressos com el de despeses han de ser inferiors als del 2016. I es desconeix el balanç final perquè no hi ha indicis clars.

Al 160% del límit

El tancament dels comptes de Naturlandia ha estat una peça clau per poder acabar de confeccionar el pressupost del 2017. El comú ha previst la celebració de la sessió de comú on s’ha d’aprovar el pressupost per al dia 13. Un dels temes més preocupants, la superació del límit de deute, estaria controlat, segons les fonts properes a la corporació. Concretament Sant Julià hauria aconseguit durant el 2016 reduir la pressió respecte al límit d’endeutament. El màxim que preveu la llei és equivalent al 200% dels ingressos. Amb el tancament del 2015 el comú s’havia quedat a les portes del límit, amb només un marge de 60.000 euros. Però, segons les mateixes fonts, durant el 2016, per raons que encara no han transcendit, la corporació hauria aconseguit revertir la situació. L’endeutament a tancament del 2016 seria d’un 160% dels ingressos, fet que donaria un respir important a les finances comunals. El comú haurà d’explicar com amb un nou dèficit del parc s’ha aconseguit tancar l’exercici reduint el nivell de deute parroquial.

DUBTES SOBRE PER QUÈ CANVIA EL PARC SI ELS NÚMEROS SÓN BONS

El tancament dels comptes del 2016 hauria deixat una sensació estranya dins del comú, segons diverses fonts de la corporació. Les xifres de Naturlandia serien força positives, amb una millora important i amb l’expectativa, fins i tot, de començar a generar beneficis durant el 2017. Amb aquest plantejament, sustentat a donar per bones les xifres que facilita el comú lauredià, part de la corporació no entén per què s’ha decidit canviar de forma total el funcionament del parc. Les fonts consultades entenen que si la gestió, el funcionament i el balanç de Naturlandia són tan bons com els números de l’any passat indiquen el més normal hauria estat no fer grans reformes. En canvi, segons aquestes fonts, el missatge que s’ha tramès amb el tancament parcial del parc (tancat un de cada tres dies de l’any i tancant la meitat de les instal·lacions també una de cada tres jornades) és que les xifres eren molt negatives. Aquesta paradoxa ha creat dubtes importants respecte al fet que hi ha, segons les fonts comunals, coses que no encaixen. Tant molts membres de la corporació com treballadors del parc estan en espera de veure els números amb deteniment per entendre com s’ha desenvolupat el 2016 i per què es va prendre la decisió del tancament parcial.

tracking