sanitat
L'hospital vol una part de cada acte que facturin els metges
Els facultatius que treballin pel SAAS ho hauran de fer en exclusivitat
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha enviat al col·lectiu de metges un esborrany d’un contracte on s’estableixen les noves condicions que regiran entre els facultatius que vulguin treballar a l’hospital. El text està enfocat a establir una regulació més estricta en tots els protocols d’actuació i implementar més mesures de control. De les noves condicions que hauran de firmar els metges si volen mantenir una relació laboral amb el centre hospitalari, hi ha dos punts que sobresurten per la seva transcendència. El primer és l’exigència que la prestació de serveis sigui en exclusivitat, de manera que els assalariats no podran exercir com a metges liberals. La qual cosa ve a significar un retorn a la situació que hi havia abans de l’entra- da en vigor de l’obertura econòmica.
El segon és el que ha encès els ànims del col·lectiu. És la clàusula segons la qual s’obligaria cada metge a donar un tant per cent, encara per determinar, a l’hospital per cada acte mèdic que facturin. Una mesura a la qual els professionals s’oposen radicalment i que va ser l’eix central de la reunió que van celebrar ahir a convocatòria del Consell de Metges.
Fi del sistema
El nou contracte que l’hospital exigirà firmar als facultatius que vulguin treballar al centre va ser el motiu principal per a la convocatòria d’assemblea general d’ahir. Un redactat que comença a donar forma a les mesures que volen introduir el ministeri de Salut i el SAAS amb la reforma sanitària en la qual estan treballant. Bona part del col·lectiu considera que no es tracta d’una reforma, sinó que l’objectiu final és posar fi a l’actual model i anar cap al que hi ha a la sanitat espanyola. Així, s’haurà d’anar obligatòriament, primer al metge de capçalera, desapareixerà la lliure elecció i es limitaran les visites a l’exterior, entre altres noves indicacions. La figura del metge liberal deixarà de ser clau en perdre la major part de les seves atribucions, segons els metges consultats. El model, diuen, va cap a una medicina pública de Seguretat Social estàndard.