DEBAT DEL PRESSUPOST
La llei de la policia s'aprova amb el rebuig de tots els partits de l'oposició
El grup demòcrata es queda sol defensant l’enduriment del règim disciplinari del cos
La majoria demòcrata es va quedar sola defensant el projecte de llei del cos de policia que es va aprovar ahir al Consell General amb el rebuig general de tota l’oposició. Com ja va passar el desembre passat durant el debat de l’esmena a la totalitat que havia presentat el grup parlamentari liberal, la sessió va tornar a acollir una picabaralla entre el ministre d’Interior, Xavier Espot, i els portaveus dels partits de l’oposició. El conseller general del PS Gerard Alís va afirmar que es tracta d’una llei “desproporcionada, més pròpia d’un cos de caire militar que d’un d’ordre”. El socialdemòcrata va condemnar amb duresa un règim disciplinari “massa dur i sever”, un extrem que van compartir els consellers d’SDP i Ld’A Víctor Naudi i Judith Pallarés, respectivament.
La parlamentària liberal va criticar que es vetin agents que estiguin processats o condemnats mentre es manté al Govern el ministre Cinca, que ha de declarar davant del Tribunal de Corts pel cas Orfund. “Sorprèn que siguin tan tolerants amb altres. Un policia és menys presumptament innocent que un ministre?”, va manifestar. “Cinca no està ni condemnat ni processat”, va replicar Espot. Alís, que va defensar les reserves d’esmena del PS per simplificar i suavitzar la classificació de faltes, va denunciar que els correctius previstos “desmereixen els policies perquè s’han afegit conductes que no haurien de ser faltes”. El conseller va alertar que “retallar drets i imposar més sancions pot comportar problemes”.
Espot contradiu Alís
Davant d’aquestes afirmacions, el ministre va acusar el PS de “presentar-se com a pretesos defensors del cos de policia” i va defensar el règim disciplinari de la norma perquè “permet que els pocs casos d’incompliments no afectin el conjunt”.
A més, va contradir Alís i va assegurar que hi ha casos en què els càstigs s’han suavitzat –com ara no voler presentar-se als exàmens de salut o perdre l’arma de foc– i en aquest sentit va acusar el conseller de l’oposició de “caure en l’absurd de voler fer més laxa la llei actual” per “portar la contrària i fer electoralisme entre els treballadors públics”. “Voldrien que la llei fos més permissiva per guanyar-se alguna simpatia al cos. Volen més laxitud, menys sancions i normes menys clares per esgarrapar quatre vots al cos”, va sentenciar, afegint Ld’A al sac. Des del grup de DA, la parlamentària Sofia Garrallà va insistir que hi ha faltes que es tipifiquen com a més greus però que n’hi ha d’altres que “perden pes”. “No significa major repressió sinó major seguretat jurídica”, va reblar.
Xavier Espot va defensar la llei perquè aporta “una major concreció” pel que fa al règim de sancions i “dona més seguretat jurídica”. Naudi i Pallarés van celebrar que durant el tràmit parlamentari s’acceptés que el director general del cos de policia només pugui ser de nacionalitat andorrana. El conseller d’SDP, però, va alertar que la nova llei generarà “discriminació” entre els treballadors nous i els veterans i problemes en l’estructura jeràrquica que pot “repercutir en la qualitat d’un servei fins ara exemplar”.
LLUM VERD A INCREMENTAR UN 10% LA TAXA SOBRE EL TABAC
Tots els grups parlamentaris van donar suport ahir a l’increment del 10% de la taxa sobre el tabac defensant l’actuació com un compromís en la lluita envers el contraban. Unes noves mesures impositives que tal com va defensar el ministre de Finances, Jordi Cinca, mantenen “estable” el diferencial de preus respecte als països veïns oferint “un preu atractiu” i preservant el sector mentre “s’evita una diferència excessiva que incentivaria la comissió de conductes il·lícites”. La mesura, que seguirà el procediment urgent perquè s’apliqui immediatament, suposarà un ingrés de fins a 10,4 milions per a les arques de l’Estat. Ld’A, PS i SDP van beneir la mesura perquè manté el bon veïnatge sense perjudicar el comerç.