Altimir diu que la banca ha passat “d'un extrem del pèndol a l'altre”
El president de la CEA es queixa de les grans dificultats per obrir un compte bancari al país
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha assegurat que hi ha algunes línies vermelles en les negociacions amb la Unió Europea per establir un acord d’associació. “Volem independència fiscal i independència en polítiques exteriors”, ha destacat en una declaracions al programa radiofònic Converses, de COPE Catalunya i Andorra. En aquesta línia, Altimir ha dit que “no es poden demanar més exigències a un país com Andorra que als països membres de la UE”. Altimir lamenta que des d’Europa costi entendre l’“esforç” que ha fet Andorra en matèria de transparència de dades. Des de la CEA demanen comprensió a la UE perquè “hem posat les bases per accedir a intercanviar dades bancàries i a ser un país transparent, tot i que l’opacitat que teníem abans era un dels pilars de la nostra economia”.
En plenes negociacions amb la UE, comenta que encara que el tema fiscal hagi de ser “una competència directa exclusiva d’Andorra”, es pot debatre “sobre les franquícies o l’IVA”. Respecte al Brèxit, destaca que aquest procés de desconnexió del Regne Unit amb la UE fa que es mirin els acords “de manera més detallada”. Ha defensat que des de l’empresariat “cal ser curosos” amb allò que es negocia i afegeix que “potser estem negociant acords d’associació amb la UE quan hi ha països que es plantegen marxar d’una Europa qüestionada pels seus membres”.
Millorar l’aeroport
Respecte a l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell, indica que “la Generalitat va fer tot el que podia fer per modernitzar-lo i ara l’aeroport està en mans del govern espanyol, qui hauria d’acabar d’invertir en els instruments que puguin permetre fer vols durant la nit i amb meteorologia adversa”. Hi afegeix que per fer vols sense visibilitat “només calen entre un milió i un milió i mig d’euros, i seria una inversió necessària” per a Andorra que també beneficiaria Espanya. Per aquesta raó, Altimir també ha defensat que cal incloure la “internacionalització de l'aeroport” en el futur acord d’associació amb la Unió Europea.
Altimir ha destacat que totes les mesures d’obertura preses a Andorra en els darrers anys ja comencen a tenir el seu efecte i “estan començant a venir empreses interessades a establir-se”. En aquesta línia, ha dit que “el país no pot ser tan dependent del turisme ni del sector bancari”. Per afavorir l’arribada de més empresaris defensa que s’agilitzin els tràmits per obrir un compte bancari a Andorra. Alerta que actualment obrir un compte “és una de les aventures més difícils perquè la banca està filant molt prim a l’hora d’obrir comptes a segons qui i ha passat d’un extrem del pèndol a l’altre”.
L'actual crisi bancària a Andorra ve impulsada, en part, per la Llei d’intercanvi d’informació financera demanada per la UE. El president de la patronal diu que “aquesta llei ha afectat gent que tenia diners a l’Estat sense declarar als seus països d’origen”.