Liechtenstein denega a Espanya la informació que Andorra ha donat

El Principat centreeuropeu rebutja entregar dades dels Pujol perquè només se’ls acusa d’evasió fiscal, que no és delicte al país

Liechtenstein denega a Espanya la informació que Andorra ha donat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Liechtenstein ha rebutjat la petició de la justícia espanyola perquè entregués les dades bancàries dels membres de la família Pujol. Així consta en l’aute de la justícia del Principat centreeuropeu, que davant de la mateixa petició que va rebre la justícia andor­rana per part d’Espanya ha actuat de forma totalment contrària. La Batllia, a través de Maria Àngels Moreno, va decidir entregar tota la informació bancària de la família i posteriorment ha autoritzat fins a set peticions d’ampliació d’informació. La situació d’Andorra i Liechtenstein respecte a aquesta petició era idèntica, segons diferents fonts jurídiques, perquè cap dels dos Coprincipats inclou en el seu Codi Penal el delicte fiscal.

Etiquetes:

Precisament que als Pujol només se’ls estigui acusant d’un delicte fiscal és el fet que porta la justícia a rebutjar l’entrega d’informació a Espanya. Exactament la mateixa situació que a Suïssa, on la justícia espanyola va rebre la mateixa denegació i pel mateix motiu: no es poden entregar dades bancàries sobre la base d’un delicte que l’ordenament suís no considera delicte. L’Audiència Nacional va fer la mateixa demanda als tres països i l’únic que ha entregat les dades és Andorra.

El Tribunal de Justícia de Liechtenstein ha rebutjat quatre cops la petició espanyola sobre la base que “el Tribunal de Justícia del Principat no presta assistència judicial en matèria penal en l’àmbit dels impostos directes [evasió fiscal]” i, per tant, “s’haurà de desestimar la present sol·licitud d’assistència judicial”. Liechtenstein deixa la porta oberta que en el futur se li pugui demanar informació sempre que als Pujol se’ls passi a imputar un delicte que no sigui evasió fiscal. Concretament l’aute del tribunal especifica que “encara que s’han desestimat ja quatre sol·licituds d’assistència judicial, els indiquem que queda a la seva total discreció enviar en qualsevol altre moment una altra sol·licitud d’assistència judicial i en tal cas s’insta que dita sol·licitud adjunti una motivació fundada de les sospites existents”. El tribunal acaba l’aute donant un toc d’atenció a la justícia espanyola perquè en les peticions d’informació escriu de forma diferent, segons en quins casos, el nom d’una companyia sobre la qual es demana informació (Brandtridge / Brantridge).

La fiscalia espanyola anticor­rupció ha enviat una comunicació al jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional que investiga el cas Pujol per comunicar que es desisteix de continuar demanant informació a Liechtesntein, perquè li ha quedat clar que no pot enviar-ne més si no té altres arguments que no siguin el delicte fiscal.

Reacció de la defensa

Fonts de la defensa de la família Pujol van destacar que “la decisió de Liechtenstein en una situació igual que la d’Andorra fa posar en dubte la sobirania judicial andor­rana”. L’argument encara va més lluny, perquè “a sobre la fiscalia espanyola assumeix que el raonament de Liechtenstein és vàlid i per tant decideix desistir i renunciar a la comissió rogatòria on es demanava la informació”. L’argument de Liechtenstein per rebutjar la petició espanyola va ser també utilitzat per la família Pujol, tant en els recursos que es van fer contra la decisió de la batlle Maria Àngels Moreno d’enviar a Espanya tota la informació que es demanava com davant del Superior, i fins i tot en el recurs final al Tribunal Constitucional. Totes les instàncies van rebutjar els arguments utilitzats per Liechtenstein i Suïssa i van avalar que s’enviï a la justícia del país veí tota la informació que es demani.

La batlle Moreno va justificar que entregava informació sobre un cas que a Andorra no seria delicte perquè posava com a condició a Espanya que les dades no poden ser utilitzades si la justícia espanyola no pot acusar els Pujol d’altres delictes. Fonts de la defensa mantenen que finalment la justícia espanyola disposa de les dades dels Pujol a Andorra per, precisament, intentar culpar la família d’altres delictes, fet que fins ara no s’ha produït.

tracking