política

6.400 persones a favor del vot dels residents

El 45% dels 6.700 participants en les enquestes dels sindicats són de nacionalitat andorrana

6.400 persones a favor del vot dels residents

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un total de 6.357 persones demanen que els residents votin a les eleccions comunals. Tres sindicats –l’USdA, el SAT i el Sitca– i dos partits polítics –el PS i Podem– van presentar ahir els resultats de les enquestes que han estat fent a peu de carrer al llarg del darrer any i mig i en les quals han participat un total de 6.728 persones, tots ells nacionals i residents al país. Aquesta dada revela que el 95% dels enquestats són partidaris que tots els ciutadans del país puguin votar a les comunals independentment de si tenen la nacionalitat o no.

La majoria, el 52%, opta perquè el dret a vot es reconegui a partir dels cinc anys de residència, mentre que el 17% es decanta pels deu anys i el 9% per l’any. Els sindicats van fer ahir una defensa del termini mínim de cinc anys de residència, que segons van dir és el recomanat per la Unió Europea. Pel que fa a l’origen dels signants, a l’enquesta hi han participat residents al país de totes les nacionalitats, però el gruix són andorrans. Concretament, el 45% dels signants són andorrans, mentre que el 32% són de nacionalitat espanyola, el 10% portuguesa i el 3% francesa.

El compromís dels andorrans

La participació dels andorrans és el que més van destacar els promotors de la campanya, que van comparèixer ahir en roda de premsa a La Llacuna. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, es va mostrar “molt sorprès” per la reacció dels andor­rans, de qui en va dir que “han donat una lliçó de civisme i de país integrador”. Joseba Imanol, membre de la junta directiva de Podem, va reconèixer que “no esperàvem la resposta dels andor­rans, ha estat sorprenent”.

El primer pas serà traslladar totes les signatures recollides als grups parlamentaris perquè endeguin les reformes legislatives pertinents per tal que els residents puguin exercir el dret al sufragi a les properes eleccions comunals del 2019. També al Govern, als comuns i als coprínceps. Si no els fan cas, no descarten acudir a Europa. “Esperem que els partits sàpiguen recollir el que han transmès els ciutadans”, va manifestar Ubach, mentre que Imanol va demanar als partits que “no ho deixin a un calaix, que ho estudiïn”.

Guillem Fornieles, secretari general del SAT, va parlar d’integrar els immigrants i va denunciar que “a Andorra les minories sempre han decidit per les minories i això s’ha d’acabar”. En aquest sentit, va dir que “les institucions s’han de començar a moure perquè si no no entrarem a Europa amb bon peu”. Sobre aquesta qüestió, Imanol va subratllar que si s’ha de negociar un acord d’associació amb la UE “s’ha de començar per aquí”, per donar drets polítics als residents. “20 anys és una exageració, cal un altre plantejament que passi per integrar els immigrants que porten anys aquí”, va manifestar Fornieles. “Si no anirem a Europa dient que som demòcrates quan la majoria de ciutadans no pot votar”, va concloure, insistint que “si diuen que no agafarem un altre camí”.

Ubach va apel·lar a la responsabilitat del parlament i va afirmar que “ha de pressionar el Govern perquè ja no es pot amagar”. Amb la recollida de peticions pel dret a vot dels residents, va indicar, “hem demostrat que la ciutadania ho vol majoritàriament”. Imanol, paral·lelament, va defensar el sufragi dels residents perquè “estan pagant impostos i tenen dret a decidir on van a parar els seus diners”.

El sindicalista de l’USdA va recalcar que separen aquest debat del de la rebaixa del termini d’anys per obtenir la nacionalitat, que creuen que pot generar més oposició entre els diferents partits mentre en canvi confien que rebran més favorablement la demanda del vot dels residents.

tracking