tecnologia
Andorra Telecom cobrarà dos euros al mes pels nous 'routers'
L’operadora renova la xarxa de fibra òptica per multiplicar per tres la velocitat de descàrrega
Andorra Telecom començarà a principi de març per Sant Julià de Lòria la renovació de la xarxa de fibra òptica que ha de permetre a l’operadora oferir als seus clients velocitats de descàrrega de fins a 300 megabits per segon (Mbps), multiplicant per tres la màxima actual que és de 100. El procés consistirà a canviar la totalitat de les 35.000 caixes de fibra òptica (ONT) que estan instal·lades a les llars i a les empreses, i la principal novetat serà que l’operadora també facilitarà al client un router. Fins ara, eren els abonats els que havien de comprar aquest aparell per poder accedir al servei d’internet per fibra òptica. El router serà gratuït durant els primers dotze mesos per després passar a tenir un cost de dos euros mensuals. Per a les empreses la gratuïtat de l’aparell serà durant dos mesos i el cost mensual del lloguer de 18 euros.
En la presentació ahir del procés de renovació de la xarxa de fibra òptica, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va explicar que en cap cas serà obligatori el lloguer del router i que el client podrà decidir si accepta el de l’operadora o continua amb un de propietat que no comercialitzarà l’empresa. Nadal va indicar que l’abonat que opti per llogar l’aparell podrà navegar a molta més velocitat des d’un primer moment ja que serà distribuït per la mateixa empresa que implementarà la renovació de la xarxa. Igualment, va indicar que Andorra Telecom podrà intervenir remotament quan sigui necessari per resoldre eventuals incidències vinculades al router. El director també va recordar que el 20% de les afectacions als clientes són causades pel router.
L’operadora té 30.000 abonats particulars al servei d’internet per fibra òptica i 5.000 empreses. Si la totalitat dels clients optés pel lloguer del router, Andorra Telecom ingressaria 900.000 euros anuals per aquest concepte.
Multinacional xinesa
L’empresa guanyadora del concurs per desenvolupar el projecte de renovació de la xarxa de fibra òptica va ser la multinacional xinesa líder del sector Huawei. Nadal va recordar que l’empresa asiàtica “és una garantia”, ja que “ha instal·lat quatre de cada deu línies de fibra òptica del món”.
La millora preveu canviar les 32 unitats òptiques terminals de línia, és a dir, els equips que donen el servei als clients particulars, i les ONT que cada abonat té al seu domicili o a l’empresa.
Els terminis que s’ha marcat l’operadora passen perquè s’hagi renovat la totalitat de la xarxa de fibra òptica a final d’any. El procés comportarà que els tècnics de l’operadora hagin d’anar obligatòriament al domicili de l’abonat. Per fer aquest contacte, els operaris es posaran en contacte amb el client quinze dies abans del canvi mitjançant trucades telefòniques del número 707 070 i missatges SMS. El dia que s’hagi de fer el canvi dels aparells, el tècnic trigarà entre 30 i 45 minuts a instal·lar l’ONT i el router. De no estar l’abonat al domicili a l’hora pactada, tindrà la possibilitat de demanar que un operari de guàrdia vagi al domicili a fer-lo. Els canvis es faran per zones (en 20 habitatges cada vegada) entre les vuit del matí i les deu de la nit, i el servei d’internet estarà tallat durant unes tres hores.
Per dur a terme la renovació de la xarxa –els canvis no afecten el cable instal·lat– l’operadora comptarà amb 31 instal·ladors dedicats en exclusivitat. Andorra Telecom calcula que es faran uns 930 canvis per setmana. Tot el procés de millora de la xarxa de fibra òptica tendrà un cost per a l’operadora de 6,5 milions.