El fons de reserva de la jubilació creix el 2016 i se situa en 1.200 milions
Cinca reitera que el Govern no incrementarà més les cotitzacions la resta de la legislatura
El fons de reserva de la jubilació es va incrementar l’any passat i es troba “al tomb” dels 1.200 milions d’euros. Ho va assegurar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres en què va ser preguntat per la possibilitat que l’executiu incrementi els propers anys els punts de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). “No tenim cap previsió d’incrementar la cotització de la branca de jubilació ni de la branca general aquesta legislatura”, va indicar Cinca, que hi va afegir que “mentre no s’implementi la reforma de la sanitat no té cap sentit realitzar un augment de les cotitzacions”.
El ministre de Finances va indicar que s’ha d’estar “molt atent a l’evolució del fons de vellesa”, i va admetre que “a mesura que el nombre de jubilats continua creixent i amb una esperança de vida cada cop més elevada, cada vegada hi haurà més tensió en el fons de pensions”.
Cinca va posar sobre la taula les mesures preses per l’executiu de Toni Martí per intentar rebaixar aquesta tensió en el fons que ha de garantir les pensions. El titular de Finances va parlar del recent increment en dos punts de les cotitzacions, que ha deixat la retenció en el 22%: dotze punts per a la branca de jubilació i deu per a la branca general. Hi va afegir els canvis legislatius realitzats pels demòcrates que obliguen l’executiu que el fons de pensions mai estigui per sota dels 1.000 milions d’euros en les seves reserves. “Els propers governs –si es dona el cas que estigui per sota d’aquesta xifra– hauran de prendre les seves mesures perquè el fons de reserva de les jubilacions no vagi a la baixa”, va assenyalar Cinca, que va matisar que “si volen poden canviar la llei”.
CAMP CONFIA QUE ELS COMUNS DONIN SUPORT AL RÀFTING
El ministre de Turisme, Francesc Camp, va assegurar ahir que “confia” que tots els comuns implicats en el parc d’aigües braves urbà al riu Valira s’acabin sumant al projecte, malgrat que les corporacions d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han descartat invertir en el ràfting. El projecte “està ben viu” i “segueix endavant”, va assenyalar Camp, que va explicar que ara s’està en la fase d’avaluar quina pot ser l’afectació a la inundabilitat del moviment de terres necessari i que una vegada es tinguin aquests estudis, juntament amb els dels costos, es prendrà una decisió. A partir d’aquí, va dir, “s’haurà de veure quin comú vol entrar. Jo confio que els tres perquè es tracta d’un tram llarg que dona joc que es puguin fer diferents zones d’activitats”.
Respecte a l’edifici multifuncional, va indicar que s’està estudiant la viabilitat quant als costos de l’edifici i els de la gestió. Quan l’estudi estigui es decidirà “si es tira endavant”.