Govern afirma que Andorra ja ha deixat enrere la crisi

El ministre de Comerç, Francesc Camp, destaca que pràcticament tots els indicadors econòmics recullen dades positives des del 2015

Govern afirma que Andorra ja ha deixat enrere la crisiXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va manifestar ahir que “globalment la crisi l’hem deixat enrere”, ja que pràcticament tots els sectors econòmics mostren dades positives. Així ho va donar a conèixer ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què va detallar les dades d’importacions, matriculacions i nous negocis oberts el 2016, així com el nombre d’assalariats del novembre passat. “Fins ara sempre dèiem que hi havia elements de recuperació, però sí que és cert que des del 2015 i 2016 els principals sectors econòmics estan amb xifres positives”, va precisar el ministre.

De fet, l’únic indicador que disminueix és el nombre d’assalariats en el sector financer, en què n’hi va haver 32 menys el novembre del 2016, una xifra que és una reducció de l’1,9% en comparació amb el mateix període del 2015. Amb aquesta xifra se segueix la tendència negativa que es ve registrant des de mitjan any passat. Això, segons Camp, té lloc pel fet que aquest sector està ajustant les plantilles per adaptar-se a l’intercanvi automàtic d’informació. Camp, però, va destacar que “tot i la davallada, com que la resta de sectors s’estan comportant bé globalment ho permet absorbir”. Per això, va agregar que “si la baixada ha d’ar­ribar en un moment, millor que sigui ara que no fa uns anys, quan els altres sectors estaven patint”.

L’administració pública

Un altre sector que també va disminuir el nombre d’assalariats és el de l’administració pública, en què es van reduir un 1,1% els treballadors al novembre en relació amb un any abans. Des del 2015 es manté la tendència a la baixa, que es de prop de l’1%. Camp ho va atribuir al fet que s’han reduït els programes de treball temporal a l’administració que s’han impulsat des del 2012 per a persones sense feina. “Moltes d’aquestes persones estan trobant feina en el sector privat, que és el que buscaven amb la recuperació econòmica”, va emfatitzar.

La resta de sectors van tancar el novembre amb dades positives. Pel que fa als serveis empresarials i les immobiliàries és el que més creix des del 2013 i va pujar un 3,6% pel que fa als treballadors. El sector hoteler, el que més va augmentar al novembre, va registrar un 9,2% més d’assalariats. En els sectors de la construcció i el comerç va pujar el nombre d’empleats un 2,2% i un 1,7%, respectivament. Ambdós sectors, va dir Camp, van ser dels més perjudicats durant la crisi.

A més, es va reduir un 28,4% el nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació i és el 43è mes seguit amb creació de feina.

Però aquestes no són les úniques dades que han contribuït a aquesta tendència positiva, segons Camp. El 2016 va tancar amb un increment del 9,2% del saldo net de creació de negocis en comparació amb un any abans. També van augmentar un 13,5% les matriculacions amb relació al 2015. Així mateix, les importacions van ser un 4,9% superiors el 2016 respecte al 2015.

“Hem d’intentar mantenir aquests nivells creixement de cara al futur”, va concloure Camp.

LES XIFRES

7,5 per cent. És el que van créixer les importacions el 2016, sense tenir en compte els carburants, respecte al 2015. Aquesta dada és la millor des del 2002, quan les importacions van augmentar un 9,1%. “És el millor any des que vam sortir de la crisi el 2013”, va ressaltar Camp.

3.853 matriculacions. Es van registrar l’any 2016. “Segueix la tendència a l’alça encetada el 2013”, va indicar Camp, que hi va afegir que “estem a nivells d’abans de la crisi”. El 2014 és quan es va registrar l’increment més destacat, amb un 23,8% més de vendes de vehicles que un any abans.

994 assalariats. Són els que es van incrementar el novembre del 2016, un augment del 2,8% en comparació amb el mateix mes del 2015. El nombre d’assalariats va començar a disminuir a partir de gener del 2008, però la tendència es va revertir el 2013 i des de llavors no ha parat de créixer.

492 establiments. Es van crear el 2016. En concret, es van obrir 879 comerços i se’n van tancar 427. Un any abans el saldo net de creació de negocis va ser de 414. “Aquesta és la millor dada des que es registren els negocis a Andorra, concretament des de l’any 1965”, va emfatitzar el ministre.

tracking