seguretat social

El fons de jubilació guanya 24 milions el 2016

Josep Delgado anuncia una major inversió en renda variable i penalitzacions als gestors que tinguin mals resultats

El fons de jubilació guanya 24 milions el 2016Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de la comissió gestora del fons de jubilació, Josep Delgado, va qualificar el 2016 de “bon any” pels 24 milions d’euros obtinguts fruit de la rendibilitat dels diners de la caixa de pensions i perquè tal com dicta la Llei que regula el fons de reserva s’ha guanyat la carrera a la inflació: la rendibilitat ha estat del 2,16% davant el 0,4% d’inflació amb el qual es va cloure l’exercici. Un any que Delgado va recordar que va arrencar “fatal” per la situació dels mercats mundials i que, quan es recuperava, a mitjan d’any va tornar a baixar pel Brexit. El segon semestre de l’any van tornar els resultats positius. Delgado va recordar, però, que degut a la política conservadora d’inversió, “quan els mercats cauen nosaltres caiem menys i quan tiren cap amunt no recollim tota la pujada”. A 31 de desembre els diners del fons estaven repartits en actius monetaris (113,6 milions), renda fixa (704,5 milions), renda variable (278,2 milions) i altres actius (53,2 milions). Respecte a la darrera partida, que l’any passat era zero, Delgado va indicar que són inversions en productes aliens a la volatilitat dels mercats. Finalment, 18 milions del fons corresponen a béns immobles.

Per a aquest any el president de la comissió gestora va anunciar que s’esgotaran al màxim les possibilitats d’invertir en renda variable. “La renda fixa ja no dona més de si”, va remarcar, pels nuls marges de rendibilitat. Si actualment la renda variable suposa un 25% del fons s’elevarà fins al 35%, que és el que permet la llei. Això si, “segurament el que farem és fixar que sigui renda variable amb unes característiques, empreses que tinguin una activitat molt clara i de confiança”. Sobre la possibilitat que es plantegi a Govern i Consell un eventual canvi de la llei que permeti un marge de maniobra més gran, Delgado va assenyalar que “és una possibilitat que no ens hem plantejat encara” i que primer s’han d’aprofitar les possibilitats que dona l’actual marc legislatiu.

Un altre dels canvis que es posaran en marxa és la penalització a aquells gestors que obtinguin mals resultats. Delgado va apuntar que “qui ho faci malament li traurem diners” perquè, va afegir-hi, també serveixi d’al·licient per no acomodar-se. La cartera està en mans de nou gestors: tres francesos i la resta nacionals, que són els bancs del país i la pròpia comissió del fons que treballa amb un 10% de les reserves i que ha obtingut els resultats més satisfactoris, va remarcar Delgado. Els costos de gestió va ser de 3,07 milions l’any passat, un xic inferiors als del 2015 malgrat tractar-se de més diners. Delgado ho va atribuir precisament a la comissió gestora, que no en cobra.

Delgado i el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres, van indicar que l’1 de març es presenta l’estudi actuarial de les pensions i van insistir que la sostenibilitat passa per mesures com l’augment de cotitzacions. Però que és una “decisió política”.

tracking