diplomàcia
Indignació dels residents gals pel tancament del consolat
Lamenten la decisió de l’executiu gal i ho veuen un pas més en el procés d’allunyament entre Andorra i el veí del nord
La decisió de l’executiu francès de tancar el consolat a Andorra no ha estat gaire ben rebuda pels residents d’aquest país al Principat, que es mouen entre la indignació i la resignació. L’ambaixada de França va informar dijous que a partir del proper 1 de setembre l’administració dels francesos registrats al Principat serà transferida al consolat general de França a Barcelona, amb l’excepció dels assumptes d’Estat civil, de nacionalitat i de visats, que seran assignats al de Madrid. Malgrat que l’ambaixada continuarà les funcions d’atenció a emergències dels residents francesos i que aquests, si estan inscrits en el cens electoral consular, podran continuar votant a Andorra en les eleccions nacionals del veí del nord, el tancament del consolat es considera un pas més en el procés d’allunyament entre els dos estats que diuen viu el país.
El president de la Unió dels Francesos de l’Estranger (UFE), Daniel Bastide, va qualificar de “mala notícia” la decisió de tancar el consolat i la va emmarcar “en l’actual política del govern socialista” d’estalviar despeses, ja que “suposo que tanquen les coses que costen molts diners”. També va parlar de “malestar” pel fet que a partir d’aquella data no es podran fer al Principat “papers” com el passaport, el carnet d’identitat o la fe de vida de la gent gran que està jubilada. “No serà tan greu perquè ens han dit que aquests tràmits es poden fer per Internet”, va indicar, per advertir que “no poden obligar-nos a anar a Espanya o França per un paper. Espero que ho tinguin previst i que tots els tràmits es puguin fer per Internet”.
Influència francesa
Malgrat insistir en el fet que no serà “tan greu” si no són necessaris els desplaçaments, Bastide va lamentar que “és una cosa més que perdem”, en referència a la davallada constant de la influència francesa en el Principat, sobretot en les relacions econòmiques.
Respecte a la possibilitat que els residents francesos intentin pressionar l’ambaixada perquè el govern del veí del nord canviï la decisió, el president de l’UFE ho va descartar. L’esperança és que un eventual canvi de color de l’executiu gal –a final de març es farà la primera volta de les presidencials– pugui revertir la situació i que no es faci efectiva la decisió de tancar el consolat. “Això no se sap, és un interrogant”, va dir.
També hi ha malestar en una de les poblacions, el Pas de la Casa, on hi ha una massa més elevada de ciutadans del veí del nord. “L’opinió dels francesos residents al Pas de la Casa és que el tancament del consolat és inadmissible”, va indicar el president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié. Per l’empresari, la pèrdua de l’activitat consular no només dificultarà els tràmits als ciutadans gals, sinó que també perjudicarà l’economia. “El consolat feia molta feina en els contactes comercials amb França. Tanquem una porta més”, va criticar Carrié, que també es va referir a la constant caiguda de les operacions econòmiques entre el Principat i el veí del nord. “Cada vegada s’està mirant més cap a Espanya i fins i tot cap a Portugal, i menys cap a França”, va dir.
Respecte de pressionar l’ambaixada perquè intenti que París canviï d’opinió, l’empresari va indicar que de fer-ho, això correspondria a la Unió dels Francesos a l’Estranger. Carrié va lamentar la pèrdua del consolat i va recordar que l’ambaixada només té “funcions diplomàtiques”.