'cas sant julià'

Gil empresonada

L’excònsol és condemnada a dos anys de reclusió amb quatre mesos ferms en règim de semillibertat per sostracció de béns públics

Gil empresonadaXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

El cas de les targetes black que afecta el comú de Sant Julià de Lòria ha culminat, finalment, amb l’entrada a la presó de l’excònsol major de la parròquia, Montserrat Gil. Dos anys de presó amb quatre mesos ferms en règim de semillibertat i la resta condicionats a abonar l’import de la responsabilitat civil, que encara no s’ha determinat i que es decretarà en període d’execució de la sentència, una multa de 10.000 euros i inhabilitació per al càrrec de cònsol durant sis anys. Aquesta és la condemna que la batlle Canòlic Mingorance, que ha estat qui ha portat el cas, va imposar a Gil, segons va poder confirmar el Diari. Les fonts consultades van detallar que la batlle li atribueix els delictes de sostracció de béns públics, utilització temporal de béns públics i dins el capítol de falsedat de documents se la condemna per creació, ús i comercialització de document inautèntic.

Gil, que estaria molt afectada tant físicament com anímicament, va entrar a la presó ahir a les sis de la tarda després d’abandonar les instal·lacions de la Batllia dins d’un cotxe oficial de la policia. Abans, davant la batlle, va reconèixer els fets i va al·legar que tenia problemes econòmics en aquella època. Amb tot, les proves presentades eren incontestables. El règim de semillibertat imposat comporta que l’èxcònsol dormirà a la presó cada dia feiner i estarà internada al centre penitenciari tots els caps de setmana i festius durant quatre mesos. La pena es compleix en un mòdul específic i separat sense contacte amb d’altres interns de la presó.

Desenvolupament

Gil, juntament amb l’excònsol menor, Manel Torrentallé, i l’interventor comunal, Josep Maria Altimir, van passar a disposició judicial pels volts de les nou del matí i se’ls va aplicar una ordenança penal, és a dir, un judici ràpid. De tots ells, però, només l’excònsol major va acabar a la Comella. En el cas de Torrentallé i Altimir, van sortir en llibertat després de la imposició de penes inferiors pels fets imputats que també van acceptar.

Concretament, a qui era el número dos de Gil se’l va condemnar per un delicte d’ús temporal de béns públics, ja que en el seu cas va tornar els diners que va gastar amb la targeta del comú. La pena imposada va ser d’un any de presó condicional, multa de 10.000 euros i inhabilitació per a càrrec públic. Inicialment no estava disposat a acceptar la pena perquè no reconeixia els fets, però finalment hi va accedir. A les cinc de la tarda va abandonar ràpidament les dependències judicials amb un cotxe particular.

Pel que fa a l’interventor, Mingorance li va imposar una pena d’inhabilitació substituïble per suspensió de tres mesos de sou i feina com autor d’un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes. A Altimir no se’l va veure sortir de la Batllia, si bé després del recés que es va dur a terme al migdia, el seu advocat ja no va tornar a l’edifici de les Columnes.

Fiscalia

Fonts consultades pel Diari van destacar que de l’argumentació exposada per la Fiscalia en van destacar, a més de les proves evidents dels delictes imputats, dos elements. D’una banda, i a més de la investigació feta i les proves presentades, es va explicar que al comú en aquella època s’havia detectat certa confusió entre el comú, el partit (Unió Laurediana) i el que era privat, i certa laxitud en la utilització de les targetes. D’altra banda, també va assenyalar que existia certa tendència a pensar que l’intent frustrat dels dos cònsols d’augmentar-se el salari va provocar que agafessin l’ús de les targetes per a aspec- tes personals com a via compensatòria.

Després de conèixer-se la resolució de la batlle, el Diari va intentar de manera infructuosa obtenir una valoració per part de l’actual cònsol major, Josep Miquel Vila. Tampoc va voler fer cap tipus de valoració el president d’Unió Laurediana, el partit del qual formaven part els dos exmandataris, adduint que primer volien conèixer el detall de les condemnes i que estaven en espera de celebrar una reunió de la formació.

Gil, Torrentallé i Altimir van ser detinguts dijous passat a conseqüència de la investigació de la fiscalia arran de l’informe d’auditoria del Tribunal de Comptes de l’exercici 2013, que va detectar càrrecs a targetes de crèdit comunals per valor de 41.337 euros en operacions no justificades.

Gil empresonada

tracking