política
Rebuig al “triomfalisme” de Govern sobre la fi de la crisi
Liberals, PS i SDP carreguen contra “la falta de sensibilitat” de l’executiu i li demanen més “prudència i rigor”.
Indignació general per les paraules del ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que dimecres va afirmar en roda de premsa que “globalment la crisi l’hem deixat enrere” perquè “des del 2015 i 2016 els principals sectors econòmics estan amb xifres positives”. Partits, organitzacions empresarials i sindicats han mostrat el seu malestar amb el diagnòstic del ministre, que titllen d’“agosarat” i “parcial” perquè moltes empreses i treballadors encara passen dificultats. Ld’A, SDP i PS consideren que si s’ha notat una millora és conjuntural i deguda en part a l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació, alhora que destaquen els problemes que afronta el sector financer del país.
El conseller liberal Ferran Costa va afirmar que les declaracions de Camp demostren “una falta de sensibilitat greu envers el que està passant realment”, mentre que els socialdemòcrates Pere López i Víctor Naudi van demanar, respectivament, “una mica més de decòrum i de rigor a l’hora d’analitzar les dades” i “prudència perquè d’aquí a un temps aquesta tendència a l’alça es pot veure compromesa”. Des de DA, en canvi, el parlamentari Marc Ballestà va destacar que quan els taronja van entrar al Govern “tots els indicadors estaven en caiguda lliure, i en sis anys les polítiques d’obertura i reactivació econòmica han donat el seu fruit i han permès capgirar la situació”.
“No toca de peus a terra”
“No estem d’acord amb aquesta eufòria. Només cal parlar amb la gent del carrer, ja siguin empresaris, treballadors o jubilats, per veure que aquest triomfalisme no està en sintonia amb el que passa de veritat. El Govern no toca de peus a terra”, va manifestar Costa, qui va exigir al Govern “una anàlisi aprofundida i crítica de la realitat”. A més, destaca que l’executiu dona una versió parcial perquè “encara no s’ha assolit el nombre d’assalariats que DA es va trobar”.
El liberal fa paleses sobretot les dificultats de la banca. “Tothom sap que el sector financer té per davant reptes molt complexos i una problemàtica molt difícil. Aquest sector patirà i molt”, va alertar el liberal.
En la mateixa línia, Naudi va advertir que “al sector bancari les xifres no són bones”, a més d’haver-hi “empreses que ho passen molt malament” i que “el poder adquisitiu ha baixat”. Fets que se sumen a “una obertura estrangera que no acaba de funcionar” i a les incerteses del tabac i que poden provocar “diferències entre sectors”. A parer del parlamentari d’SDP, les de Camp van ser “declaracions agosarades per presentar una realitat més optimista del que és”.
Fi del secret bancari
López va subratllar que a final de l’any passat hi va haver “conjuntures particulars” arran de l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació que van provocar “el creixement d’algun sector en particular”, fet que “no tindrà caràcter permanent, serà molt puntual”, va dir. Igualment, Costa va remarcar que el capítol que més es va disparar va ser la joieria, a conseqüència de la fi del secret bancari, per tant és “un tema purament conjuntural”.
Per això, el conseller del PS va evidenciar que “tenim un any 2017 prou complicat que de moment ha començat amb acomiadaments al sector financer” i en aquest sentit considera que el Govern hauria d’haver actuat amb “una dosi de prudència addicional i una mica més de rigor”. “Va ser molt precipitada la conclusió [que la crisi ha finalitzat] i és un missatge que per al conjunt de la població queda molt lluny”. “No pots agafar-te a unes dades amb un clar caràcter conjuntural quan la majoria de ciutadans i empresaris estan en un moment complicat. Acabaran pensant que el Govern no entén la realitat del dia a dia i treuen profit d’unes dades molt puntuals que corresponen a moments determinats”, va concloure López.
Sindicats i empresaris
A qui tampoc van agradar les manifestacions de Camp va ser als representants dels treballadors i dels empresaris. “No sé a quin país deu viure el ministre”, va etzibar el president de la Pime, Marc Aleix, el qual va assegurar que “les empreses continuen veient un futur molt incert” perquè “arriben a final de mes amb moltes dificultats” i va alertar que fins i tot “molts empresaris comencen a tenir por”.
Xavier Altimir, president de la CEA, va puntualitzar que “hi ha sectors que encara estan patint” i va apuntar que “no s’acaba de tancar l’èxit de l’obertura econòmica”. “Quan tens un sector potentíssim com és la banca, que està acomiadant gent i s’està reconvertint, no pots fer aquestes declaracions”, va reblar.
Per part dels sindicats, el secretari general de l’USd’A, Gabriel Ubach, va aventurar que l’executiu “viu a una altra esfera de la realitat”, i va il·lustrar que “les millores s’han de notar a l’escala i a l’escola, i aquí només es nota a les butxaques d’alguns”. “Si és veritat el que diu el ministre, quin inconvenient hi ha a augmentar un 10% els salaris i les pensions a Andorra?”, va qüestionar.
Des del SAT, el secretari general, Guillem Fornieles, va sentenciar que “això no és cert” perquè “la crisi es manté”. “Si no que ho preguntin als petits empresaris, perquè hi ha moltes empreses que estan tancant per fallida”, va dir. “La crisi no se supera fins que la majoria de la població té una situació de benestar i puja el poder adquisitiu, i això aquí no s’ha produït”, va adduir.